Shell se povukao iz Bosne i Hercegovine

29.09.2015. 15:29 / Izvor: Oslobođenje
Shell se povukao iz Bosne i Hercegovine

​Jedna od najvećih svjetskih kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte Shell povlači se iz pregovora o eksploataciji nafte u Federaciji BiH.

Jedna od najvećih svjetskih kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte Shell povlači se iz pregovora o eksploataciji nafte u Federaciji BiH.

Iako su mediji ovu informaciju donijeli odmah nakon nedavnog sastanka koji je federalna ministrica finansija Jelka Milićević, zajedno sa predstavnicima Ministarstva industrije, rudarstva i energetike i Zavoda za geologiju, imala sa Shellovim timom, niti jedan zvanični izvor nije želio komentirati mogućnost da memorandum o razumijevanju potpisan prije četiri godine naprosto bude zaboravljen, pdnosno, da se ne produži.

KO JE SVE OKASNIO

No, kako su na sastanku i najavili predstavnici Shella, Vladi Federacije BiH poslali su pismo koje je stiglo i do Oslobođenja. U pismu, u kojem podsjećaju da je memorandum potpisan 3. novembra 2011. godine i proširen i 2013. i 2014. kako bi se omogućilo strankama da potencijalno pregovaraju o licenci za eksploataciju nafte, stoji da "ti pregovori nisu počeli, a memorandum ističe 4. novembra 2015. godine"

"Žao nam je da vas moramo obavijestiti da, nakon internog pregleda portfelja u svjetlu trenutnog okruženja na tržištu nafte i gasa, Shell neće iskoristiti ovu priliku u ovoj fazi i zbog toga neće tražiti da se produži memorandum. Shell nije proveo nikakvu dodatnu tehničku evaluaciju od 2013. Kao što je navedeno, naša odluka se, prije svega, temelji na pregledu našeg svjetskog portfelja, a ne na po-tencijalu istraživanih područja. U skladu sa članom 1.2 memoranduma, Shell je dostavio Vladi sveobuhvatni izvještaj evaluacije baziran na istraživanju, koji Vlada ima pravo koristiti prema svojim potrebama. Shell se na ovaj način pridržava ugovorenih obaveza iz memoranduma, navodi se u obrazloženju u kojem Shell zahvaljuje na konstruktivnoj saradnji u posljednje četiri godine.Cijenimo stručnost i zajednički pristup ljudi sa kojima smo radili iz federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, kao i geologa", stoji u pismu ove kompanije.

POČETAK (NE)EKSPLOATACIJE

Vlada FBiH 2011. odobrila je potpisivanje memoranduma o razumijevanju sa Shell Exploration Companv B.V radi geoloških istraživanja nafte i plina na području Federacije. Predstavnici vlasti FBiH, prije svih resorni ministar Erdal Trhulj nije krio radost što jedna ovakva kompanija vjeruje i hoće da radi u BiH, a očekivalo se da bi početkom 2015. moglo početi eksploatiranje nafte i gasa potvrde li se pretpostavke da postoje dovoljne zalihe ovih energenata.

Vlasti su podijelile Dinaride od Bihaća do Neuma na jugu na 19 područja gdje bi se istraživali nafta i plin. Samo za istraživanje na nekoliko lokacija na potezu Dinarida, od Bihaća preko Livna sve do Mostara i Neuma, bilo je najavljivano da će Shell izdvojiti najmanje 700 miliona dolara.

No, onda je zapelo: čekalo se dvije godine na usvajanje zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH koji je u federalnom Parlamentu usvojen u septembru 2013, čime je Federacija s dvije godine zakašnjenja otvorila vrata Shellu u BiH. Do tada je Shell završio sve prethodne analize i zva-nično dostavio pismo za izražavanje interesa da ude u pregovore za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte.

Vlada Fadila Novalića je barem kada je o ovom ministarstvu riječ krenula vrlo ofanzivno. Baveći se ambicijama podjele fotelja, ubrzano je došla u sukob sa svojim resornim ministrom Reufom Bajrovićem. Sve je poslije toga manje više poznato, a sada je izvjesno da nas je i Shell napustio. Za utjehu, ostala su uvjerenja čak i Shella da ovdje ima nafte.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti