Skupština KS prihvatila prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju GRAS-a

01.08.2017. 07:38 / Izvor: Fena
Skupština KS prihvatila prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju GRAS-a

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je sinoć Prijedlog zaključka o prijedlogu mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP Gradski saobraćaj (GRAS).

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je sinoć Prijedlog zaključka o prijedlogu mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP Gradski saobraćaj (GRAS), kojim se predlažu rješenja za velike dugogodišnje gubitke u poslovanju ovog preduzeća.

Vlada KS se obavezuje i da budžetom za 2018. godinu planira sredstva u iznosu od 20 miliona KM za investiciona ulaganja.

Također se Vlada KS obavezuje da sa Poreznom upravom FBiH i Vladom Federacije BiH napravi reprogram obaveza na period 20 godina za neplaćene poreze i doprinose iz prethodnog perioda, te da se osigura 20 miliona KM za izmirivanje obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Također i privremeni upravitelj GRAS-a će u saradnji sa uposlenicima sačiniti prijedlog vansudske nagodbe o izmirivanju obaveza po tužbama radnika.

Broj radnika bi prema ovom planu trebao biti smanjen na 1.190 u roku od 30 dana, a Vlada će planirati sredstva u iznosu od šest miliona KM za program zbrinjavanja radnika i participaciju sa JU Služba za zapošljavanje KS za penzionisanje uposlenika koji su stekli uslove.

Istaknuto je da je neophodno određen broj uposlenih, odnosno, višak radnika, zbrinuti na drugi način, nakon usvajanja nove organizacije i sistematizacije preduzeća.

Privremeni upravitelj GRAS-a u saradnji sa Sindikatom GRAS-a pregovara o smanjivanju rashoda za plaće umanjivanjem plaća uposlenih do izlaska preduzeća iz poslovne krize.

Ovim planom obavezuje se privremeni upravitelj da insistira na mjerama kojima će se povećati čistoća vozila, urednost osoblja i bolje informisanje o prijevozu, da se donese etički kodeks o oblačenju i ponašanju uposlenika GRAS-a, te izvrši uniformisanje svih uposlenih koji rade u neposrednom kontaktu sa korisnicima usluga, zatim da se uvede detaljna kontrola dolaska i odlaska uposlenika na posao te najstrože kazne oni koji ne dolaze redovno na posao.

U saradnji sa MUP-om KS, privremeni upravitelj GRAS-a Haris Gušić, treba da unaprijedi koordinaciju i operativnu saradnju sa njihovim pripadnicima s ciljem zaštite sistema naplate i stvaranja uslova za nesmetan rad vozača i kontrolora naplate u skladu sa odredbama kantonalnog Zakona o prekršajima i Zakona o ovlaštenjima kontrolora.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja se obavezuju da ustupe sva prava koja su u vezi s kosim liftom na Ciglanama u općini Centar koja će preuzeti upravljanje liftom.

Također je usvojen zaključak da menadžment i direktor GRAS-a svaka tri mjeseca izvijeste Vladu i Skupštinu KS o provedenim mjerama sanacije u preduzeću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti