Slijedi reorganizacija armije od 7.100 državnih službenika

10.01.2017. 08:22 / Izvor: Avaz.ba
Slijedi reorganizacija armije od 7.100 državnih službenika

Agencija za državnu službu trebala bi biti ta koja će biti nadležna za edukaciju državnih službenika na cijeloj teritoriji FBiH.

Agencija za državnu službu Federacije sačinila je nacrt registra prema kojem je trenutno u svim federalnim organima uprave uposlen 2.061 državni službenik, saznaje "Dnevni avaz". Ovo je tek dio armije državnih službenika, kojih u općinama, gradovima i kantonima ima još 4.738.

No, i ova brojka je nepotpuna, jer registar ne sadrži podatke o državnim službenicima u Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu. Prema procjeni, riječ je o ukupnom broju od 7.100 državnih službenika u Federaciji.

PRVI KORAK

Registar državnih službenika, kako saznaje "Avaz", prvi je korak u planu federalnih vlasti da u narednim sedmicama i mjesecima sačine potpunu reorganizaciju državne službe u FBiH.

Plan je, kako smo saznali, smanjiti nivo fragmentiranosti i preklapanja nadležnosti između FBiH i kantona, provesti međusobna spajanja upravnih organizacija, urediti sistem plaća i naknada u javnoj upravi, izvršiti optimalnu raspodjelu nadležnosti funkcija i poslova u kompletnom sistemu javne uprave FBiH.

Federalni ministar pravde Mato Jozić potvrdio nam je da se krenulo u realizaciju ovih aktivnosti, kazavši da će krucijalno biti regulirati nadležnost Agencije za državnu službu FBiH.

"Agencija za državnu službu trebala bi biti ta koja će biti nadležna za edukaciju državnih službenika na cijeloj teritoriji FBiH, dakle u svim kantonima. Želimo stati ukraj ovom haotičnom stanju i napraviti zajednički koncept. Da istu obuku ima državni službenik u ZHK ili PK kao oni u Sarajevu ili Goraždu", istakao je ministar.

BEZ GRANICA

On je kazao da je cilj napraviti prohodnost državnih službenika u cijeloj Federaciji, tako da ne bude nekih kantonalnih granica.

"Želimo napraviti cirkulaciju državnih službenika tako da neki koji su bili angažirani u kantonima mogu biti prebačeni i na federalni nivo i obrnuto. Svakako, preduvjet je racionalizacija. Želimo da se svi osjećaju isto, bilo da su u Širokom Brijegu, Bihaću, Orašju ili Livnu", kazao je Jozić.

KAKO JE RASPOREĐEN 2.061 FEDERALNI DRŽAVNI SLUŽBENIK​​

  • 17 rukovodilaca samostalnih uprava
  • 15 sekretara u ministarstvima, upravama, zavodima, agencijama
  • 12 rukovodilaca uprava i ustanova u sastavu ministarstava
  • 2 načelnika osnovne organizacije
  • 132 pomoćnika rukovodilaca
  • 11 glavnih federalnih inspektora
  • 340 šefova unutrašnje organizacijske jedinice
  • 340 inspektora
  • 516 stručnih savjetnika
  • 329 viših stručnih saradnika
  • 337 stručnih saradnika

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti