Sprječavanje pranja novca: Država odgovornost prebacila na privatni sektor

06.10.2016. 16:44 / Izvor: Akta.ba
Sprječavanje pranja novca: Država odgovornost prebacila na privatni sektor

Slaku navodi da BiH i države regije nisu u mogućnosti da prate kriminal niti da prikupe poreze i to onda jednostavno prebace na privatni sektor i njih na određeni način učine odgovornim.

Na današnjoj konferenciji FinConf bilo je govora o sprječavanju pranja novca sa aspekta bankarskog sektora.

Jasmin Šlaku, direktor sektora za usklađenost Raiffeisen banke u BiH, navodi da je veoma teško banki koja ima oko pola milijuna klijenata otkriti te nepravilnosti. Ipak, ukoliko se na bilo kom od tih računa dogodi pranje novca banka može odgovorati ukoliko nije to uočila.

Šlaku navodi da BiH i države regije nisu u mogućnosti da prate kriminal niti da prikupe poreze i to onda jednostavno prebace na privatni sektor i njih na određeni način učine odgovornim.

''Sve to rezultira dramatičnim povećanjem regulatinih zahtjeva bankama i prema privatnom sektoru, povećava se pravni rizik za banke, usložnjavaju se procedure prilikom transkacija i otvaranja računa. Sve to na kraju osjeti klijent i to kroz povećanja troškova'', navodi on. 

Kaže da će zbog povećanja regulatornih zahtjeva u nekom idućem razdoblju morati ići na povećanje broja zaposlenih u odjelu koji se bavi ovim pitanjima i ulagati u softver koji će moći pratiti i otkrivati nepravilnosti u ovoj oblasti.

Delila Klovo-Kajić, menadžer za usklađenost u Heta Asset Resolution BiH, navodi da su izazovi sa kojima se suočavaju manjak ljudskih resursa koji su educirani da se ovim bave, brojne procedure, stalne aktivnosti na usklađivanju sa pravilima iz ove oblasti.

Budući da je sektor nekretnina jedan od rizičnih sektora kada je u pitanju pranje novca navodi da rade na educiranju svojih zaposlenika kako da identificiraju klijente kod kojih postoji potencijalni rizik kako bi na adekvatan način mogli odgovoriti ovom problem.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti