Srušiti barijere koje su na putu investitorima

08.02.2017. 08:16 / Izvor: Oslobođenje
Srušiti barijere koje su na putu investitorima

Kompletna Vlada ZDK-a posjetila je jučer općinu Breza, ali i RMU Breza, te kompaniju Termobeton.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona i svi ministri u kantonalnoj Vladi boravili su jučer u posjeti općini Breza. Razgovarali su sa općinskim načelnikom Munibom Zaimovićem i njegovim saradnicima. Poslije toga su obišli Rudnik mrkog uglja Breza, gdje su razgovarali sa direktorom Ćamilom Zaimovićem i upravom Rudnika, a potom su obišli firmu Termobeton Breza. Također, posjetili su i Dom zdravlja, gdje je predata donacija Ministarstva zdravstva i Vlade ZDK-a u vidu novog ambulantnog vozila. Radi se o prvoj ovakvoj posjeti kompletne kantonalne Vlade jednoj općini u ZDK-u u ovom mandatu.

PROBLEMI

Premijer Galijašević je ovom prilikom rekao da na određeni način ovom posjetom žele da daju podršku ljudima u Brezi, da žele saradnju, da se dogovore o načinu na koji će to raditi te da su svjesni problema koje ima ova općina.

"Sam ovaj sastanak i način na koji je organizovan pokazuju besprijekornost administracije. Čestitam načelniku Općine i sve vas ohrabrujem da ćete u nama imati jednog korisnog i iskrenog sagovornika. Naša uspješnost je u sistemskom rješavanju problema, organizovanja života na području Kantona. Želimo saradnju, želimo efikasan rad", kazao je Galijašević.

On je poručio načelniku da će biti toliko uspješan koliko bude rješavao komunalne probleme i onoliko koliko se stvori povoljan ambijent za investiranje. Vlada će, veli, biti kooperativna i nastojati srušiti sve barijere.

Munib Zaimović je zahvalio premijeru i ministrima na posjeti i razgovorima, te obećanju da će pomoći ovoj lokalnoj zajednici.

Vedad Jusić, koji je rođen 1990, jedan je od najmlađih predsjedavajućih vijeća neke općine u BiH. U OV-u Breza participiraju vijećnici iz devet stranaka i jedan nezavisni kandidat. Do sada su održane konstituirajuća i dvije redovne sjednice, a zbog kratkog vremenskog roka, nije još usvojen budžet, već odluka o privremenom finansiranju. Jusić je izrazio nadu da je ovaj sastanak prvi korak saradnje na nivou Kanton - Općina Breza i da će ta saradnja biti učinkovita.

Meliha Beširević, pomoćnica načelnika za inspekcijske poslove i opću upravu, istakla je da je prije tri mjeseca došlo do određenih promjena u Općini, a upravljačka struktura sa načelnikom na čelu je uvela upravljanje na najbolji mogući način, te je učinjeno dosta toga da se pokušaju privući investitori. Sve u cilju da građani općine Breza imaju bolji život.

"Dio naše posjete vezan je za RMU Breza. Raduje me činjenica da je značajno povećana proizvodnja u posljednja tri mjeseca. Posebno me raduje da postoje projekti gdje bi se još značajnije povećala proizvodnja u narednim godinama. Mi nastojimo da promijenimo odnos prema rudnicima, bez obzira na to što to nije naša nadležnost, da im damo podršku zajedno sa Elektroprivredom BiH. Mi kao zainteresovana strana koja praktično daje usluge zdravstvene zaštite imamo problem zbog neplaćanja doprinosa zdravstvene zaštite od rudnika. Nastojimo da dobijemo saglasnost da će izmirivanje u narednom periodu biti redovno, da za to izvršimo određeni pritisak prema Elektroprivredi BiH", istakao je Galijašević.

Dragoljub Brenjo, ministar zdravstva ZDK-a, pojasnio je da je upoznao menadžment Rudnika sa situacijom što se tiče zdravstvenog sektora, o finansijskoj dubiozi u kojoj se nalazi, sa naročitim osvrtom na velike dužnike, a to su tri rudnika u ZDK-u Zenica, Kakanj i Breza.

SANITETSKO VOZILO​

"Imamo situaciju u Tuzli da Zavod zdravstvenog osiguranja ne ovjerava zdravstvene knjižice zaposlenicima rudnika koji ne uplaćuje doprinose. Isto tako, imamo situaciju u Sarajevu gdje je dio uposlenika rudnika osiguran tamo, da ukoliko osiguranje nije uplaćeno, nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Prije mjesec i po smo održali sastanak u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK-a, gdje sam upoznao ljude iz tri rudnika o situaciji. Iz Kaknja su se izjasnili da će redovno plaćati obaveze, iz Breze su rekli da će uplaćivati u skladu sa svojim mogućnostima. Njima je potrebno mjesečno 700.000 KM da bi platili sve doprinose i poreze. Mi ćemo u tom smislu zakazati još jedan sastanak sa predstavnicima Elektroprivrede i napraviti jedan protokol o izmirenju starih dugova i jedan protokol za redovnu isplatu novih doprinosa", kazao je Brenjo.

Ćamil Zaimović, direktor RMU Breza, nije krio zadovoljstvo zbog ove posjete premijera i ministara u Vladi ZDK-a. Ustvrdio je da će sigurno 2017. biti puno bolja od prethodne godine.

"Mi smo zadovoljni 2016. iako smo zabilježili minimalan gubitak, ali smo zadovoljni obimom proizvodnje. U 2017. moramo plaćati sve obaveze, ne samo po doprinosima penzionim i zdravstvenim, nego i ostalim obavezama", naglasio je Zaimović.

Nisad Šabanović, direktor Doma zdravlja Breza, zahvalio je na doniranom sanitetskom vozilu vrijednom 73.000 KM i rekao da će ono najviše koristiti hitnoj medicinskoj pomoći.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti