Šteta u poljoprivredi zbog velike suše veća od 500 miliona KM

12.08.2015. 12:03 / Izvor: SRNA
Šteta u poljoprivredi zbog velike suše veća od 500 miliona KM

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac procjenjuje da će ove godine šteta u poljoprivredi, zbog velike suše, biti više od 500 miliona KM i preporučuje poljoprivrednidžima da kupuju stočnu hranu

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac procjenjuje da će ove godine šteta u poljoprivredi, zbog velike suše, biti više od 500 miliona KM i preporučuje poljoprivrednidžima da kupuju stočnu hranu jer, u protivnom, može doći do rasprodaje stoke.

Usorac je rekao Srni da su vremenske prilike katastrofalnije nego prošlog mjeseca i da se stanje pogoršava iz dana u dan.

"Mnogi naši poljoprivredni proizvođači već sada rade silažu od veoma nekvalitetnog kukuruza ili kukuruza koji nema zrna", naveo je Usorac.

On je rekao da je kiša, praćena jakim vjetrom, koja je pojedine dijelove Srpske zahvatila 2. avgusta pričinila više štete nego koristi.

"Zato će ova godina biti veoma teška. Poslije pet nepovoljnih, ovo je šesta godina u nizu, što se do sada nije desilo. Imali smo 2010. poplave pa tri sušne godine, prošlu godinu sa poplavama i ove godine ponovo suša, što je gotovo nevjerovatno", podsjetio je Usorac.

On je naveo da poljoprivrednici imaju ozbiljan problem sa finansiranjem proizvodnje jer, iako resorno ministarstvo izmiruje obaveze bolje nego u okruženju, to nije dovoljno.

Usorac smatra da je vrijeme da poljoprivrednici kupuju kukuruz i stočnu hranu jer je očito da je neće imati dovoljno.

Prema njegovim riječima, u protivnom će doći do rasprodaje stoke, a onda je potrebno dvije do tri godine da se obnovi stočni fond.

"Ne samo kod nas nego i u Srbiji i u Hrvatskoj prijeti uništenje stočnog fonda, smanjenje proizvodnje mlijeka i mesa. Već se osjećaju posljedice smanjenja broja stoke, manjak je goveđeg mesa i nakupci traže tele ili bika od kuće do kuće", rekao je Usorac.

On smatra da u narednom periodu neće biti dovoljno mesa na tržištu jer ga nema ni na evropskom ni svjetskom tržištu, osim u robnim rezervama.

Usorac je rekao da Vlada Srpske nije proglasila stanje elementarne nepogode, ali i da su poljoprivrednici svjesni da nema sredstava za naknadu štete ukoliko bi se to i desilo.

"Mi procjenjujemo da će ove godine šteta u poljoprivredi biti više od 500 miliona KM, a ako se uzmu u obzir i prethodne nepovoljne godine, to je oko tri milijarde KM što direktne, što indirektne štete", naveo je Usorac.

On je rekao da je šteta u poljoprivredi na području Federacije BiH proteklih šest godina dvije milijarde KM.

"Riječ je o ogromnim sredstvima i svjesni smo da nemamo mogućnosti za naknadu već moramo tražiti pametna rješenja uz pomoć resornog ministarstva i koristiti racionalno ono što imamo kako bi se spasilo ono što se spasiti može", naveo je Usorac.

On je rekao da je situacija sa usjevima od Gradiške do Bijeljine katastrofalna, a da je na području prijedorske regije stanje malo bolje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti