Strateški pravci razvoja industrije građevinskih materijala u FBiH

14.03.2017. 07:39 / Izvor: Fena
Strateški pravci razvoja industrije građevinskih materijala u FBiH

Strategija će biti predstavljena danas na sjednici Skupštine Udruženja građevinara Privredne komore Federacije BiH.

Snažna i globalno konkurentna industrija građevinskog materijala (IGM) i nemetala koja podrazumijeva pametan i održiv rast, osnovna je vizija Strategije razvoja industrije građevinskog materijala Federacije BiH.

Strategija će biti predstavljena danas na sjednici Skupštine Udruženja građevinara Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) kao dokument koji bi  trebalo da usvoje Vlada i Parlament FBiH.

"Gotovo da ne postoje privredne grane koje ne koriste nemetalne mineralne sirovine. U Federaciji BiH je izuzetno razvijena trgovina građevinskim materijalima, a s druge strane IGM u ukupnoj industriji učestvuje s neznatnim procentom. U tom kontekstu, u prvom dijelu strateškog dokumenta smo predstavili prirodne resurse, koje imamo i koji nam mogu biti smjernice za daljnja ulaganja", kazala je Feni sekretarka Udruženja građevinara PKFBiH Dženana Hodžić.  

Analiza industrije građevinskog materijala i građevinarstva, kako je dodala, urađena je na osnovu dostupnih pokazatelja o zaposlenosti, plaćama, kapacitetima proizvodnje i usluga u građevinarstvu, dostupnoj literaturi o nalazištima sirovina koji su metodološki obrađeni i prezentirani u strategiji.

Pored toga, provedeno je istraživanje i anketirana preduzeća, koja se bave izvođenjem radova u građevinarstvu o stanju poslovanja na tržištu, postojećim i mogućim problemima i eventualnim prijedlozima za njihovo rješavanje.

"Također, napravili smo i analizu poslovanja proizvođača građevinskog materijala, putem anketiranja ovih firmi. U Strategiji je predstavljena swot analiza industrije građevinskog materijala, koja nam je dalje poslužila za smjernice kakvu industriju građevinskog materijala želimo", dodala je Hodžić.  

Strategija razvoja IGM se temelji na razvojnoj industriji FBiH i usklađena je sa strategijom razvoja FBiH. Na izradi strategije radila je radna grupa koju je imenovao ministar energije, rudarstva i industrije, a činili su je predstavnici privrede - proizvođači građevinskog materijala, predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i  industrije FBiH i Privredne komore FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti