Svaki peti uvezeni automobil u BiH je nov

08.01.2017. 09:30 / Izvor: Večernji List
Svaki peti uvezeni automobil u BiH je nov

Ako prilikom kupnje želite biti sigurni da vozilo ispunjava Euro 4 standard, tražite ono koje je prvi put registrirano u EU nakon 1. siječnja 2006. godine.

Prodaja rabljenih vozila tijekom 2016. pala je za oko 30 posto, a samim tim je za toliko smanjen i uvoz tih vozila. Razlog je, kažu, jednostavan. Ljudi obično kupuju jeftinije automobile koji su stariji od deset godina, a oni se u BiH više ne mogu uvoziti.

Za takav drastičan pad razlog leži u činjenici što je na snagu stupila odluka po kojoj se u našu zemlju mogu uvesti samo automobili koji ispunjavaju Euro 4 standard.

Naime, odlukom Vijeća ministara BiH, od 1. travnja 2016. u BiH je moguće uvesti automobil s mi nimalno Euro 4 motorom, što je jiesumnjivo utjecalo i na povećanje broja novih automobila koji su uvezeni u BiH tijekom 2016. godine.

Trgovci vjeruju kako se trend slabije prodaje rabljenih vozila s razlogom može pripisati toj praksi. Podsjetimo, Euro 4 standard u zemljama Europske unije na snagu je stupio 2005. godine, ali je tada bio obvezujući samo za homologaciju novih tipova automobila.

Za sve postojeće tipove vozila ovaj standard postao je obvezujući tek od 1. siječnja 2006. godine. Stoga, ako prilikom kupnje želite biti sigurni da vozilo ispunjava Euro 4 standard, tražite ono koje je prvi put registrirano u EU nakon 1. siječnja 2006. godine.

Iz Ministarstva prometa i veza BiH kažu kako je donošenje takve odluke bilo nužno, kao i da je iz tehničkih razloga njezino stupa-nje na snagu u više navrata bilo prolongirano.

Uvoz i podaci UNO-a

No, nakon konstantnog pada još od 2008. godine, više nije slučajnost - prodaja novih automobila u BiH raste. Tako je tijekom 2016. u BiH svako peto uvezeno vozilo novo. Naime, od početka godine do kraja listopada uvezeno je 48.176 rabljenih i 9001 novi automobil, za što jer utrošeno 68 milijuna KM.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u našu državu je u istom razdoblju uvezeno 57.177 rabljenih i novih automobila. Tako je zabilježeno značajno povećanje uvoza novih automobila, a usporedbe radi, u cijeloj 2015. godini u BiH je uvezeno 6300 novih vozila. Vrijednost novih i rabljenih automobila koji su uvezeni u BiH i veća jeod 68,000.000 KM, a država je oporezivanjem zaradila više od 14,000.000 KM. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH ističu i kako se najviše automobila uvozi l iz Njemačke, Francuske, Češke, Japana i Švedske.              

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti