Sve izvjesnije povezivanje Olimpijskog centra Jahorina i Skijališta Srbije

22.03.2016. 12:30 / Izvor: Akta.ba
Sve izvjesnije povezivanje Olimpijskog centra Jahorina i Skijališta Srbije

Kada su u pitanju ski centri, obostrani interes je regionalno povezivanje i saradnja po uzoru na povezivanje skijaških centara u pojedinim evropskim zemljama.

Vlada Republike Srpske u pregovorima je sa Skijalištima Srbije o prodaji dijela vlasništva u Olimpijskom centru Jahorina. Do pregovora je došlo na inicijativu uprave A.D. Olimpijskog centra Jahorina, uslijed evidentnih problema, ne samo u funkcionisanju ove firme, nego i u funkcionisanju cjelokupne destinacije Jahorine.

Koliki će biti udio Skijališta Srbije biće poznato nakon pregovora koji će se voditi u narednom periodu.

Za poslovni portal Akta.ba iz OC Jahorina kažu kako je obostrani interes regionalno povezivanje i saradnja po uzoru na povezivanje skijaških centara u pojedinim evropskim zemljama. Navode, kako je ovogodišnji potpisani memorandum o zajedničkoj saradnji Olimpijskog centra Jahorina i Skijališta Srbije, koji je podrazumijevao korištenje sezonske ski karte u oba ski centra pod određenim uslovima bio i prvi korak u ostvarivanju benefita.

"Obzirom na činjenicu da se Jahorina iz godine u godinu suočava sa mnogo poteškoća i problema koji onemogućavaju razvoj destinacije i koji dovode do ogromnih finansijskih gubitaka kako u samom Olimpijskom centru Jahorina tako i u privatnom sektoru, neophodno je što hitnije odrediti novi model upravljanja destinacijom i ski centrom", rekli su iz OC Jahorina.

Naglašavaju kako bez sigurnosti skijanja i uređenja same destinacije te njenog pozicioniranja na tržištu, Olimpijski centar Jahorina ne može biti konkurentan na tržištu, a sama destinacija gubi na stotine hiljada noćenja.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković sa saradnicima održao je nedavno i sastanak sa menadžmentom OC Jahorina, predstavnicima IRB-a, načelnicima  lokalnih zajednica istočnog dijela Republike Srpske na kojem se raspravljalo o problematici zimske turističke sezone na Jahorini.

Imajući u vidu izuzetno nepovoljne klimatske uslova za aktuelnu zimsku turističku sezonu na sastanku su izneseni podaci o negativnim finansijskim efektima koje su isti izazvali.

Ministar Gluhaković je na spomenutom sastanku istakao neophodnost hitnog rješavanja postojeće problematike u OC Jahorina uz stavljanje akcenta na stimulisanje partnerske saradnje sa zainteresovanim potencijalnim investitorima.

O tome šta donosi ovakva saradnja iz Centra kažu, "Izlazak na tržište sa Skijalištima Srbije bi OC Jahorina dao jednu novu snagu koja bi uz dovršetak investicionog ciklusa na sistemu za vještačko osnježavanje poboljšala cjelokupnu turističku ponudu i proizvod. "

Kako Olimpijski centar Jahorina, tako i Udruženje hotelijera Jahorina, daju podršku ovoj inicijativi reginalnog povezivanja i smatraju da je najbolje ono rješenje koje će na najbrži mogući način dovesti do uređenja destinacije, kako bi opravdali sveukupne državne i privatne investicije na olimpijskoj planini, rekli su iz OC Jahorina.

Kako je ovo pitanje koje treba da rješe dvije vlade, Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srbije, Olimpijski centar Jahorina čeka na njihovu konačnu odluku u narednom periodu i nada se da će nadležni razumjeti urgentnost rješavanja ovog pitanja.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti