Sve spremno za samit u Beču: BiH kandidirala dva projekta za financiranje

04.08.2015. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Sve spremno za samit u Beču: BiH kandidirala dva projekta za financiranje

Riječ je o projektima izgradnje graničnog prelaza i prekograničnog mosta na Savi, na dionici autoputa Koridor Vc Odžak-Svilaj te izgradnje međudržavnog mosta na Savi na graničnom prelazu Gradiška.

BiH je ispunila sve preduvjete za pristup sredstvima Europske unije za financiranje infrastrukturnih projekata iz oblasti prometa. U četvrtak je naime, Parlamentarna skupština BiH usvojila Okvirnu prometnu politiku BiH od 2015.- 2030., određeni su prioritetni projekti za financiranje koji će biti predstavljeni na samitu zemalja Zapadnog Balkana koji se održava 27. kolovoza u Beču.

Podsjetimo, usvajanje Okvirne prometne politike BiH, na osnovu koje će biti izrađena prometna strategija i akcijski planovi iz ove oblasti, je bio jedan je od neposrednih preduvjeta za pristup sredstvima Europske unije dostupnim u 2015.godini. Tu su još bili i izrada planova o načinima financiranja najrelevantnijih projekata kao i formiranje državnog odbora za investicije. 

Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica Direkcije za europske integracije, za Akta.ba da je državni odbor za investicije formiran odlukom Vijeća ministara BiH još 7.5.2015. Osim usvajanja Okvirne politka u BiH pripremljena je indikativna lista prioritetnih investicijski projekata u sektoru prometa, koja će biti osnov za daljnji razvoj jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata u 2016. godini.

"BiH 31. srpnja 2015. Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Europske komisije kandidirala dva projekta za sufinanciranje iz Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) za 2015. godinu u sektoru prometa. Riječ je o projektima izgradnje graničnog prelaza i prekograničnog mosta na Savi, na dionici autoputa Koridor Vc Odžak-Svilaj te izgradnje međudržavnog mosta na Savi na graničnom prelazu Gradiška'', kaže nam Kavaz-Siručić.

Dodaje da je vrijednost prvog projekta 109 milijuna eura, od čega bi 22 milijuna trebao biti grant Europske komisije, a drugog 105 milijuna eura, od čega je 21 milijuna eura vrijednost granta EK.

Inače, Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) je instrument pomoći koji podržava socio-ekonomski razvoj i pristupanje Europskoj uniji država Zapadnog Balkana, kroz financijsku i tehničku podršku implementaciji strateških infrastrukturnih projekata.

Ovaj mehanizam udružuje grantove Europske komisije i kredite partnerskih međunarodnih financijskih institucija, kao što su Europska banka za obnovu i razvoj, Razvojna banka Vijeća Europe, Europska investiciona banka, Svjetska banka, Njemačka razvojna banka i bilateralni donatori.

Što se tiče kandiranja projekta za energetiku koje su predviđene Agendom za povezivanje BiH također mora donijeti okvirnu državnu strategiju ove oblasti da bi to bilo moguće uraditi.

Iz Delegacija Europske unije navode da je Europska unija proširila svoje napore kako bi se i zemlje Zapadnog Balkana uključile u razvoj i međusobno povezivanje prometne i energetske infrastrukture u što će biti uložena jedna milijarda eura tijekom sljedećih pet godina.

Već ove godine, više od 100 milijuna eura dostupno je u vidu sufinanciranja iz pretpristupnih sredstava (IPA II) za sve zemlje.

Ova finansijska pomoć, navode, zajedno sa ponudom daljeg kreditiranja i investiranja bit će dostupna za nadogradnju ili za izgradnju dijelova osnovne mreže kao što je šest zemalja zapadnog Balkana dogovorilo.

Za Bosnu i Hercegovinu, ova osnovna mreža uključuje autoput i željeznički pravac duž Koridora Vc i autocestu 2a iz Gradiške kroz Banja Luku – uz povezivanje sa Koridorom Vc južno od Zenice. Ova mreža također uključuje luke Šamac i Brčko na rijeci Savi, te Međunarodni aerodrom Sarajevo. 

Hitni projektni prioriteti u 2015. godini za BiH usmjereni su na izgradnju prekograničnih mostova na Svilaju i Gradišci, naveli su iz Delegacije EU u BiH.

NOVA METODOLOGIJA KORIŠTENJA WBIF SREDSTAVA TRAŽI USPOSTAVLJANJE LISTE PRIORITETNIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA

Nova metodologija korištenja WBIF sredstava prepoznala je potrebu da države Zapadnog Balkana uspostave okvir za odabir prioritetnih infrastrukturnih projekata, bez obzira iz kojih sredstava se financiraju. 

Da bi mogla primijeniti novu metodologiju korištenja sredstava za financiranje infrastrukturnih projekata obaveze BiH bile su: uspostava Državnog odbora za investicije, priprema i usvajanje državne sektorske politike i strategije, najprije u oblasti prometa i energije, kao glavnim sektorima Agende za povezivanje, Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata. U kolovozu 2014., u Berlinu, države Zapadnog Balkana, uz podršku Europske komisije dogovorile su da će identificirati i realizirati prioritetne regionalne infrastrukturne projekte u oblasti energije, prometa i telekomunikacija.

Na tom tragu ministri vanjskih poslova i ministri ekonomije država Zapadnog Balkana su na sastanku u Beogradu u listopadu 2014. podržali Berlinski proces i usvojili tzv. "Agendu za povezivanje" (engl. Conectivity Agenda). Unapređenje regionalnih prometnih i energetskih koridora i mreža je prepoznato kao ključni faktor ekonomskog rasta regije i stvaranja novih radnih mjesta.

Pri tome je usuglašeno da će za realizaciju infrastrukturnih projekata biti korištene postojeće platforme regionalne suradnje, kao što su Tajništvo energetske zajednice za Jugoistočnu Europu – ECS u oblasti energije, te Prometni opservatorij za Jugoistočnu Europu  - SEETO u oblasti prometa.

Ključne regionalne infrastrukturne investicije bi se, između ostalog, realizirale posredstvom grantova  Europske komisije (oko 1 milijarda eura za priod 2015-2020 iz IPA-e za sve države korisnice ovog instrumenta, pretežno iz WBIF sredstava) i kredita međunarodnih finansijskih institucija (oko 10 milijardi eura). Uzevši u obzir vrlo ograničene mogućnosti kreditnog zaduživanja država Zapadnog Balkana, Europska komisija je države regiona ohrabrila da primijene model privatno-javnog partnerstva u svrhu realizacije prioritetnih investicija.

D.Kozina 

Tekst je objavljen u sklopu projekta ''BiH i proces euroatlantskih integracija''

“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti