Sve veća konkurentnost bh. proizvoda na evropskom tržištu

03.09.2017. 08:30 / Izvor: Federalna.ba
Sve veća konkurentnost bh. proizvoda na evropskom tržištu

2.318 poslovnih subjekata iz Tešnja u prošloj godini je na tršte više od 60 zemalja izvezlo robe vrijedne 350 miliona maraka.

Vanjskotrgovinska komora BiH je u saradnji s Razvojnom agencijom iz Tešnja i uz podršku njemačke fondacije 'Konrad Adenauer', za privrednike iz Tešnja i Usore organizirala seminar o temi 'Prodaja na EU tržištu - organizacijsko kupovno ponašanje i vještine prodaje'.

Cilj seminara je identificirati glavne faktore koji utiču na kupovno ponašanje na evropskim tržištima i sticanje vještina za razvijanje čvrstih poslovnih odnosa s klijentima.

"Je, u suštini jedan od modula nastavnog plana i programa 'Biznis to biznis marketing', efikasna prodaja ključnim kupcima", kaže  Mirza Konjo, stručni saradnik za edukaciju u VTK BiH.

Seminaru u Tešnju, koji je jedan u nizu organiziranih u BiH, prisustvovalo je 26 mladih menadžera iz Tešnja i Usore.

"Smatram da će ovaj seminar jako dobro doći meni, kao osobi koja se bavi dokumentacijom i papirologijom koja se odnosi na izvoz, tako i samoj firmi", ističe Edina Zahirović Vilašević, privrednica iz Tešnja.

"Drago mi je da vidim sve više mladih ljudi koji razmišljaju na način koji odgovara globalnom okruženju vođenja biznisa", rekao je  prof.dr. Almir Peštek, Ekonomski fakultet u Sarajevu.

2.318 poslovnih subjekata iz Tešnja u prošloj godini je na tršte više od 60 zemalja izvezlo robe vrijedne 350 miliona maraka.

64 posto od ovoga je izvezeno u Njemačku, Italiju i Sloveniju.

"To vam je ulaznica za sva druga tržišta. Ako ste ispunili uslove EU-a, ispunili ste i sve ostale uslove. Vjerujte, uspjeh nije slučajnost", poručio je dr. Ismar Alagić, direktor TRA, Tešanj.

"Mi smo prisustni u BiH već 21 godinu i jedan od zadataka je da pomognemo bh. privredi da postane kompatibilna s evropskom, kako bi zemlja u sinergiji s drugima bila spremna za članstvo u EU", smatra dr. Karsten Dummel, direktor Fondacije 'Konrad Adenauer' u BiH.

Slične edukacije iz VTK-a BiH će nastaviti i ubuduće, ohrabreni sve većom konkurentnošću bh. kompanija na tržištu EU-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti