Sve više korisnika halal proizvoda

10.12.2015. 11:18 / Izvor: Akta.ba
Sve više korisnika halal proizvoda

Agencija bi trebala u narednom periodu proći fazu transformacije koja će rezultirati unaprjeđenjem postojećih i pokretanjem novih djelatnosti, jačanjem edukacije i naučno-istraživačkog rada.

Bosna i Hercegovina je heterogena zemlja u svakom smislu, pa je stoga i svijest o halalu prilično diferencirana i kod konzumenata i kod proizvođača. Na skali od jedan do pet, mi bismo mogli biti solidna trojka i s tim se ne možemo zadovoljiti, kaže Amir Sakić, direktor direktora Agencije za certificiranje halal kvalitete.

"Agencija radi kontinuiranu promociju, a značajnu podršku u posljednje vrijeme imamo i od pojedinih portala, novoformiranog Udruženja halal industrije te Balkanskog udruženja muslimana konzumenata. Na osnovu informacija koje neposredno dobijamo od konzumenata uočavamo da se sve veći broj konzumenata opredjeljuje za proizvode koji su obilježeni znakom halal kvaliteta, što upućuje na razvoj u pozitivnom smjeru", pojašnjava Sakić.

Kako bi doprinijeli razvoju svijesti o halalu Agencija kontinuirano vodi kampanju pod nazivom „Moj halal“ koja ima za cilj da sve one koji su zainteresirani informira o tome šta je halal, kako prepoznati halal proizvode i koji su sve pojavni oblici halala. Poznato je da se danas govori i o halal restoranima, hotelima, kozmetici, lijekovima, turizmu i slično.

"Halal turizam predstavlja djelatnost pružanja usluga osobama koje žive u skladu sa halal normama tokom putovanja i boravka na nekoj destinaciji. Ova djelatnost uključuje usluge smještaja, pripremanje i posluživanja halal hrane, osiguranje uvjeta za obavljanje vjerskih obreda, te ostale aktivnosti tokom boravka, poput organizacije, izleta, obilazaka, rekreacije i slično", pojašnjavajući kako se naš halal turizam može najbliže okarakteerisati kao dobra prilika za koji imamo potencijal. 

Agencija bi trebala u narednom periodu proći fazu transformacije koja će rezultirati unaprjeđenjem postojećih i pokretanjem novih djelatnosti, jačanjem edukacije i naučno-istraživačkog rada.

Sakić kaže kako postoji želja da proširenjem djelokruga rada ostvare djelotvorniju saradnju sa domaćim i međunarodnim obrazovnim i naučnim institucijama. U najkraćem, kaže Agencija bi trebala održati poziciju regionalne platforme za unaprjeđenje halal industrije i postati referentni evropski centar za naučno-istraživački rad.  

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti