Švedska i Svjetska banka podržavaju bolje upravljanje čvrstim otpadom u BiH

24.02.2017. 13:37 / Izvor: Akta.ba
Švedska i Svjetska banka podržavaju bolje upravljanje čvrstim otpadom u BiH

Namjera projekta je jačanje institucionalnih kapaciteta u zemlji za planiranje, upravljanje i rad u sektoru zbrinjavanja čvrstog otpada na okolišno pogodan.

Vladini zvaničnici, predstavnici lokalnih zajednica i međunarodnih organizacija su učestvovali na radionicama za pokretanje implementacije projekta izgradnje dugoročne održivosti integriranog upravljanja čvrstim otpadom u Bosni i Hercegovini, koje su održane u Sarajevu i Banja Luci.

Zahvaljujući doprinosu Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) od 2 miliona US dolara, Svjetska banka će pružiti tehničku pomoć i organizirati obuke i skupove za razmjenu znanja u naredne dvije godine, za veliki broj partnera i operatera u oblasti upravljanja čvrstim otpadom u Bosni i Hercegovini.

Namjera projekta je jačanje institucionalnih kapaciteta u zemlji za planiranje, upravljanje i rad u sektoru zbrinjavanja čvrstog otpada na okolišno pogodan i ekonomski održiv način. Biće uključena kombinacija procjene stanja u sektoru, prenosa znanja i izgradnje kapaciteta. Sve aktivnosti će biti zasnovane na i u skladu sa nacionalnim strategijama u sektoru, kao i sa ciljevima pridruživanja EU.

"Kao dio čvrstog opredjeljenja Švedske da pruža podršku na unaprjeđenju okoliša i održivog razvoja u BiH, zbrinjavanje otpada se smatra jednom od najznačajnijih oblasti u kojoj bi se saradnja trebala povećati. Švedska još od 2010. aktivno podržava sektor zbrinjavanja otpada u BiH. Naš dugogodišnji angažman u ovom sektoru ima za cilj pružanje podrške BiH da efektivno premosti tranziciju sa postojećeg stanja zbrinjavanja otpada u pravcu integriranijeg i održivijeg sektora usklađenog s Direktivama EU", rekao je Anders Hagelberg, ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini. 

Posljednjih godina je ostvaren vidljiv napredak na zbrinjavanju čvrstog otpada u BiH. Najupečatljivije je što je zemlja donijela i počela primjenjivati koncept regionalnih deponija. To je značajno postignuće, koje treba biti prepoznato kao veoma pozitivan korak. Istovremeno, ostaje još dosta toga da se uradi da bi se unaprijedilo upravljanje čvrstim otpadom u BiH.

"Moderno i efikasno upravljanje čvrstim otpadom je bitan dio ekonomski i okolišno održivog razvoja svake zemlje. Taj je program naročito značajan za zemlju poput Bosne i Hercegovine, koja teži pridruživanju Evropskoj Uniji", rekla je Tatiana Proskuryakova, šefica ureda za BiH i Crnu Goru. "Svjetska banka je, u partnerstvu sa Švedskom Agencijom za međunarodni razvoj spremna pružiti podršku Bosni i Hercegovini u ovom sektoru."

Ova aktivnost je u skladu sa Strategijom saradnje između Švedske i BiH za period 2014-2020., konkretno s njenim trećim stubom, koji se odnosi na unaprjeđenje okoliša, smanjenje klimatskih uticaja i jačanje otpornosti na okolišne uticaje i klimatske promjene.

Takođe je u skladu s Okvirom partnerstva Grupacije Svjetske banke sa BiH za period 2016-2020., koji identificira veću efikasnost pružanja javnih usluga, uključujući i usluge zbrinjavanja čvrstog otpada, kao jedan od ključnih prioriteta. Pored toga, projekt će pružiti BiH podršku u pravcu članstva u EU, što zahtijeva postepeno preuzimanje acquis-ja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti