Svjetska banka odobrila RS-u kredite u iznosu od 1,1 milijarde KM

21.09.2016. 07:45 / Izvor: Fena
Svjetska banka odobrila RS-u kredite u iznosu od 1,1 milijarde KM

Za realizaciju projekata u BiH predviđena su sredstva u ukupnoj vrijednosti 750 miliona dolara za oba entiteta.

Svjetska banka je Republici Srpskoj (RS) zaključno s 31. julom odobrila (sredstvima Međunarodne asocijacije za razvoj-IDA i Međunarodne banke za obnovu i razvoj-IBRD) ukupno 57 kredita i zajmova u ukupnoj vrijednosti od milijardu, 100 miliona, 720 hiljada i 781,88 KM.

U toku je uspješna realizacija sedam projekata, od čega je jedan na grant osnovi, kao i priprema novih sedam projekata u oblasti zapošljavanja, zdravstvenog sektora, jačanja bankarskog sektora, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom, te modernizacije puteva i željeznica u RS.

Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović i ministar finansija Zoran Tegeltija su naglasili važnost prisustva Svjetske banke u RS, kao i veliki doprinos ove međunarodne finansijske institucije privrednom i ekonomskom razvoju i jačanju instuticija entiteta. 

Tegeltija je na sastanku u Administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima Svjetske banke, a povodom obilježavanja 20 godina saradnje Svjetske banke i BiH, ukazao na dobru saradnju Ministarstva finansija sa kancelarijom Svjetske banke u BiH i izrazio uvjerenje da će se ona nastaviti u narednom periodu, čemu svjedoči i značajan broj projekata koji su u toku realizacije, kao i onih koji su u pripremi.

Posebno je istakao značaj dosadašnjih misija tehničke pomoći koje su u velikoj mjeri unaprijedile rad ovog ministarstva.

Predstavnici Svjetske banke su također dosadašnju saradnju ocijenili kao veoma uspješnu, te pojasnili da je decembru 2015. godine Svjetska banka uradila petogodišnju strategiju partnerstva, pod nazivom "Okvir partnerstva sa zemljom" za BiH (CPF - Country Partnership Framework).

Okvirom partnerstva sa zemljom će se finansirati povećanje efektivnosti i efikasnosti javnog sektora, stvaranje uslova za ubrzani rast privatnog sektora i izgradnja otpornosti na prirodne katastrofe.

Za realizaciju ovih projekata u BiH predviđena su sredstva u ukupnoj vrijednosti 750 miliona dolara za oba entiteta.

Učesnici sastanka su se usaglasili da je potrebno nastaviti dosadašnju uspješnu saradnju kako bi uspješno bili realizovani reformski procesi u BiH, a čiji je Svjetska banka značajan učesnik, te se na taj način nastavio i ubrzao put BiH ka evropskim integracijama i ojačao ekonomski i privredni razvoj, saopćeno je iz Ministarstva finansija RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti