Talgo ipak vozi: "Bh. voz" krenuo na prvu vožnju

27.09.2016. 08:34 / Izvor: Federalna.ba
Talgo ipak vozi: 'Bh. voz' krenuo na prvu vožnju

Od jučer su na bh. prugama u upotrebi dugo najavljivani talgo vozovi - i to pod nazivom Bh. voz. Za sada samo na relaciji Sarajevo - Doboj.

Od jučer su na bh. prugama u upotrebi dugo najavljivani talgo vozovi - i to pod nazivom Bh. voz. Za sada samo na relaciji Sarajevo - Doboj.

Nakon nekoliko probnih vožnji, priliku da se voze talgo vozom dobili su i putnici. Neki nisu krili oduševljenje unutrašnjošću voza - kažu, ovo je konačno voz dostojan čovjeka. Na raspolaganju su im razni sadržaji poput televizije, bara, pristupa internetu i radio konekciji.

No, karta za talgo voz zbog rezervacije skuplja je za tri marke, na što pojedini putnici negoduju.

Iako se pričalo da ovim prugama ne mogu voziti talgo vozovi, oni ipak voze. Maksimalna brzina koju mogu dostići je 260 km na sat, ali će u našoj zemlji voziti mnogo sporije.

Uprkos maksimalnoj brzini od 80 kilometara na sat, koliko će dostizati talgo vozovi, iz Željeznica Federacije poručuju da žele biti lider u regionu i Evropi u ovom vidu saobraćaja. Od naredne godine tebalo bi da ponovo bude uspostavljena linija Sarajevo - Zagreb, dok bi Tuzla mogla biti povezana sa Dobojem. Kako je kazao Samir Kadrić, iz Željeznice Federacije, po okončanju remonta južne pruge na Koridoru Vc, plan je da «Bh. voz» bude na relaciji Sarajevo - Mostar - Čapljina, a u toku su pregovori s Hrvatskim željeznicama da se ponovo uspostavi saobračaj prema Pločama.

Talgo vozovi kupljeni su u Španiji 2005. godine za oko 132 miliona maraka, a prašinu su skupljali šest godina. Izgovori su bili da pruge nisu adekvatne. Nisu ni danas, ali talgo, ipak, vozi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti