Telemach, Amcham, ITA Academy pokrenuli projekat "Job Lab"

23.02.2017. 17:12 / Izvor: Akta.ba
Telemach, Amcham, ITA Academy pokrenuli projekat 'Job Lab'

Američka trgovačka komora u BiH u saradnji sa kompanijom Telemach i Link Group - ITAcademy pokrenuli su društveno korisni projekat.

Besplatne radionice o IT i socijalnim vještinama za nezaposlene u BiH Telemach poklanja najboljima tablete ITAcademy vaučer za ECDL i školovanje u vrijednosti od 4.000 KM

Američka trgovačka komora u BiH u saradnji sa kompanijom Telemach i Link Group - ITAcademy pokrenuli su društveno korisni projekat „JOB Lab“ – edukacije o socijalnim i IT vještinama za pronalaženje posla namijenjene nezaposlenim osobama u BiH.

Prva radionica, u okviru osam planiranih u BiH, počela je u Zenici  u prostorijama „Impuls Kreativnog Centra“, a partner prve radionice projekta „JOB Lab“ je Razvojna agencija ZEDA i Služba za zapošljavanje Zeničko - dobojskog kantona.

"U BiH je stopa nezaposlenosti prema podacima Agencije za statistiku veća od 30 %. Osobe koje su nezaposlene nemaju adekvatne obuke i vještine koje su potrebne da bi bile konkurentne na tržištu rada. Radionice u okviru projekta koji smo pokrenuli pružit će nezaposlenima zaista kvalitetne edukacije i sigurni smo da će im pomoći u bržem pronalasku posla. Telemach će nagraditi najbolje polaznike iz svih osam radionica tabletom", istakao je Kenan Đonko, CMO kompanije Telemach. 

Violeta Čibukčić, izvršna direktorica Američke trgovačke komore u BiH kaže da je Zavod za zapošljavanje birao polaznike za projekat, ali i da su bili obavezni proći niz testiranja.

Na edukacije kandidati su se mogli prijaviti isključivo kontaktiranjem Službe Zavoda za zapošljavanje uz ispunjavanje upitnika kojim su pokazali da li zadovoljavaju sve preduslove potrebne za pohađanje edukacije, kao što su: bazično poznavanje rada na računaru, motiviranost za pronalaženje posla, da se radi o aktivnom tražiocu posla starosne dobi od 30 do 45 godina starosti, da kandidat posjeduje SSS, ili VSS, te da je u mogućnosti prisustvovati dvodnevnoj edukaciji u trajanju od pet sati po jednom danu. Organizator je prilikom odabira kandidata vodio računa o gender balansu, kao i prilagođavanju edukacije  osobama sa posebnim potrebama. Zainteresovanost koju je Projekat Job Lab probudio kod nezaposlenih lica registraovanih pri SZZ ZDK bila je izuzetno velika i sa radošću iščekujemo zvanični početak realizacije Projekta u Zenici.

Svi polaznici „JOB Lab“ radionica prema riječima Arijane Aladžuz, predstavnice ITAcademy dobit će i vaučer za online kurs ECDL.

"Svi polaznici „JOB Lab“ radionica dobit će poklon kurs ITAcademy i mogućnost besplatnog školovanja po svjetskim standardima.ITAcademy, također članica AmCham-a, svakom polazniku "JOB Lab-a" poklonit će vaučer za ECDL kurs, dodatnu edukaciju i usavršavanje IT vještina. Pored toga, od osam najboljih polaznika na kraju ćemo izabrati i pobjednika koji će dobiti stipendiju za online školovanje na ITAcademy, u vrijednosti od 4.000 KM, za neko od najtraženijih IT zanimanja današnjice. Po uspješnom završetku školovanja polaznik ima mogućnost steći međunarodno priznate certifikate, a dobija i priliku za zaposlenje kod više od 300 kompanija iz regije sa kojim imamo saradnju", istakla je Arijana Aladžuz predstavnica ITAcademy.

Zanimljivo je da su sve radionice projekta JOB Lab besplatne, ali i da ih realizuje Inkubator društvenih inovacija "Munja" i omladinska platforma Hoću.ba. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti