Tinjak: Ako sada odbijemo EU, prijeti nam katastrofa

24.06.2016. 10:01 / Izvor: Avaz.ba
Tinjak: Ako sada odbijemo EU, prijeti nam katastrofa

Predsjedništvo BiH, naime, mora najkasnije u ponedjeljak prihvatiti informaciju Vijeća ministara BiH o zaključenim pregovorima te otvoriti vrata za potpis SAA.

Ako sada ne prihvatimo adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, najmanje godinu dana nećemo biti u prilici da dobijemo kandidatski status i godinu dana nećemo imati nikakvog napretka, upozorio je za „Avaz" šef. bh. pregovaračkog tima za adaptaciju SAA Hamdo Tinjak.

Predsjedništvo BiH, naime, mora najkasnije u ponedjeljak prihvatiti informaciju Vijeća ministara BiH o zaključenim pregovorima te otvoriti vrata za potpis SAA. No, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić to uvjetuje saglasnošću Vlade RS, koja se protivi Sporazumu sa EU.

BLOKADA NAS MOŽE SKUPO KOŠTATI

Tinjak, koji je vodio pregovore, kaže da ova blokada može skupo koštati BiH.

"Ako ovo sada ne prođe, neće bit nikakvih aktivnosti na evropskom putu i dobit ćemo još godinu zaostajanja za našim susjedima, koji ubrzano napreduju u procesu evropskih integracija. Čeka nas apatija, besperspektivnost i ja zaista ne znam kome je to u interesu", kaže Tinjak.

Prema njegovim riječima, ovakvu ponudu više nikad nećemo imati. 

"Ovaj put EU zaista je pokazala jednu iskrenu želju da BiH pod olakšanim okolnostima riješi ovo pitanje. Veliko je pitanje hoće li iduće godine BiH dobit ovakve uslove. Čekati godinu dana bilo bi katastrofa", smatra Tinjak.

On ističe da, ako je neko za EU i proces evropskih integracija, onda treba reći glavnom pregovaraču šta je problem u tome što se pregovara.

 

Da li je cilj da u BiH budu haos i apatija, beznađe?

"Trenutni stav Vlade RS je da nema pregovora, a to dovodi u pitanje zainteresiranost Vlade RS za proces evropskih integracija. Dakle, nameće se pitanje je li cilj da u BiH budu haos i apatija, beznađe. Vlada RS treba konkretno reći šta je tačno problem, je li to mlijeko ili nešto drugo. Tvrdim da nije, jer uvoz od 12 posto ukupne potrošnje ne predstavlja potrošnju samo u RS, plus kad to podijelimo na tri godine, onda nema argumenata za ovakvu halabuku i hajku na adaptaciju SAA", naglasio je Tinjak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti