Traže pomoć države: Softverska industrija ključ razvoja BiH

25.04.2017. 14:33 / Izvor: Akta.ba

Danas u BiH posluje više od 400 malih, srednjih i veliih IT kompanija, koje su u posljednjih pet godia zabilježile rast prihoda do gotovo 1.500 posto.

Strateški pristup i pomoć države ključni su faktori uspjeha softverske industrije u Bosni i Hercegovini, istaknuto je danas u Sarajevu na Prvoj konferenciji o potencijalima razvoja sofrverske industrije Bosne i Hercegovine koja je imala za cilj predstaviti potencijal kojim raspolaže domaća softverska industrija.

Istaknuto je kako BiH u proteklih nekoliko godina u razvoju softverske industrije bilježi rast, prvenstveno kao rezultat inicijative domaćih i stranih poduzetnika, posebno povratnika iz djaspore, koji su prepoznali potencijal celikih tržišta za softverske usluge u zemljama EU i SAD, ali i proizvodne kapacitete naše zemlje. Danas u BiH posluje više od 400 malih, srednjih i veliih IT kompanija, koje su u posljednjih pet godina zabilježile rast prihoda do gotovo 1.500 posto, a rast u broju zaposlenih i do 600 posto.

Vodeća asocijacija kompanija softverske industrije u BiH je BIT Alijansa, čije članice dolaze iz reda najznačajnijih u sektoru informacionih tehnologija u našoj zemlji. Sve članice izvozno su orijentisane, a gotovo 40 mliona KM zabilježenog izvoza samo u prošloj 2016. godini,  s priblićšno 700 zaposlenih, uglavnom visokokvalificiranih kadrova.

I pored dobrih rezultata koji su navedeni Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine je kazao kako softverska industrija u našoj državi, nije plod strateške državne podrške, već individualnih inicijativa IT poduzetnika.

"Danas softverska industrija predstavlja pokretačku snagu bh. ekonomskog razvoja i je to prilika koju BiH mora iskoristiti. Ukoliko kao država nismo shvatili značaj softverske industrije u njenom nastanku, sada, kada već imamo ozbiljnu samoniklu i brzorastuću industriju koja nam stoji na raspolaganju, moramo se posvetiti ovoj industriji, kao i drugim granama privrede, u punom kapacitetu", istaknuo je Jusko, te dodao kako ćemo na ovaj način doprinijeti ubrzanju rasta ove industrije, omogućiti zapošljavanje mladih ljudi na atraktivnim radnim mjestima te povećati vrijednost i prihode u Bosni i Hercegovini.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković  kazao je kako bismo ubrzali rast domaće softverske industrije, potrebno je raditi na rješavanju ključnih problema s kojima se ova oblast suočava.

Predsjednik BIT Alijanse Haris Memić kazao kako će BIT Alijansa u cilju stvaranja pozitivno poslovno okruženje za daljnji rast bh. softverske industrije neprekidno raditi na rješavanju dva najveća problema s kojima se ova industrija susreće svaki dan, a to su nedostatak stručnog kadra i slabo razvijena infrastruktura ove industrije, praćena nedostatkom poticaja za razvoj.

Memić je naglasio kako je cij da cijela BiH zapošljava oko 3.000 inžinjera, a godišnje educira 100 do 150 softver inžinjera.

"S 25.000 softver inženjera, bh. softverska industrija ostvarila bi više od dvije milijarde KM prihoda što je 10 posto rasta BDP-a", rekao je Memić.

Softverska industrija raste iz dana u dan, a o potencijalu ove industrije u našoj državi najbolje govore statistički podaci. Prema preliminarnoj analizi udruženja BIT Alijansa, koje okuplja domaće softverske kompanije, godišnji prihod po softver inženjeru iznosi između 80.000 i 120.000 KM.

Generalni direktor BIT Alijanse Armin Talić kazao je kako je Softverska industrija ključ razvoja BiH i zbog toga fakulteti koji kreiraju taj kadar trebaju razmisliti o promjeni kurikuluma i povećanju kvota.

U okviru konferencije promovisani su i mladi softverski inženjeri. U okviru panela "Nastanak softverske industrije u BiH i trendovi razvoja-predstavljanje uspješnih priča" govorili su osnivači softverski kompanija u BiH Milad Čerkić iz Atlanta BH, Stjepko Čordaš, izvršni direktor kompanije Nsoft, Amina Karić izu kompanije Authority Partners, Nebojša Ninić iz Lanaca , te Muamer Bezdrob iz Pinga.

Inače, konferencija je održana u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i BIT Alijanse koju čine: Atlant BH, Authority Partners, codeNest, Green River Media, Klika, Ministry of Programming, Mistral Technologies, PING, Symphony i ZIRA.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti