Treba nam poslovno okruženje u kojem će mladi ostajati

15.12.2016. 15:05 / Izvor: Akta.ba

Akcenat panelista, ali i privrednika, bio je na teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u Bosni i Hercegovini.

Nagomilani problemi u privredi moraju se početi riješavati odmah, jedna je od poruka Biznis foruma "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta" održanog 15. decembra u Tuzli.

Biznis forum okupio je predstavnike resornih institucija vlasti, stručnjake iz oblasti ekonomije, poslovnog okruženja i zapošljavanja, privrednike iz uspješnih preduzeća Tuzlanskog kantona, te mlade poduzetnike.

Kako je zaključeno tokom održavanja Foruma, Bosnu i Hercegovinu napušta sve više radno produktivnog stanovništva, a mjere koje država trenutno nudi nisu dovoljne da spriječe odlazak. Sugerisano je i da se identifikuje pet ili deset ključnih problema i da se odredi vremenski period u kojem će biti riješeni, jer kako je naglašeno, vremena za čekanje više nema.

"Mladi mogu uspjeti u poslovnom svijetu, ali samo ako sistem čvrsto stoji na “tri noge”. Jedna je poslovna zajednica, jedna fakultet, a jedna je lokalna zajednica", poručila je mladima i predstavnicima vlasti Vedrana Ajanović iz BIT Centra Tuzla.

Akcenat panelista, ali i privrednika, bio je na teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u Bosni i Hercegovini.

Kako je istakao premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ovaj kanton već je okrenut ka privrednicima i rješavanju problema sa kojima se suočavaju, a krajnji cilj je kreirati okruženje iz kojeg mladost neće odlaziti.

Tokom Foruma se govorilo o visokim procentima nezaposlenosti, problemima sa parafiskalnim nametima i porezom na dodanu vrijednost, budžetskim poticajima, ali i o načinima podrške novim biznisima i samozapošljavanju.

"Vrlo je značajno što se tokom Foruma nije samo govorilo o problemima u poslovnom okruženju, već i rješenjima. Važno je i da se o problemima govori u svim bh. gradovima, jer se privrednici u svim sredinama suočavaju sa sličnim problemima. Bitno ih je saslušati, ali im i pomoći u prevazilaženju trenutne, za njih nepovoljne situacije", poručila je Ajka Baručić, ekonomska ekspertica u Institutu za razvoj mladih KULT.

Cilj organizovanja Foruma bio je pokrenuti konstruktivan dijalog o pitanjima unapređenja poslovnog okruženja i prilika za zapošljavanje, kako u Tuzlanskom kantonu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Biznis forum „Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“ organizuje Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, a u okviru inicijative "Poslovni prostor BH" koju vodi Institut za razvoj mladih KULT, a koja je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti