Treći pokušaj RS da proda rogatičku Novu tvornicu prečistača

21.08.2017. 08:15 / Izvor: capital.ba
Treći pokušaj RS da proda rogatičku Novu tvornicu prečistača

Na prodaju je 7.994.975 akcija državnog kapitala uključenih u portfelj Akcijskog fonda Republike Srpske, što predstavlja 100 odsto akcijskog kapitala u ovom preduzeću.

Investiciono – razvojna banka Republike Srpske raspisala je danas treći tender za prodaju akcijskog kapitala u “Novoj tvornici prečistača” u Rogatici koju je Vlada RS u stečaju 2009. godine kupila za tri miliona i dokapitalizovala sa još 650.000 KM.

Prvi tender je propao jer nije bilo zainteresovanih kupaca, a drugi jer je jedina pristigla ponuda ocijenjena kao neprihvatljiva.

Na prodaju je 7.994.975 akcija državnog kapitala uključenih u portfelj Akcijskog fonda Republike Srpske, što predstavlja 100 odsto akcijskog kapitala u ovom preduzeću.

U novom pozivu za prodaju IRB je spustila kriterije, pa sada od ponuđača traži bankarsku garanciju ili novčanu garanciju od 200.000 KM ili 100 hiljada KM manje nego na prethodnom tenderu.

Tvornica prečistača pod državnom upravom godinama posluje sa gubicima, ima samo 20-tak zaposlenih u odnosu na 750 koliko je bilo na platnom spisku prije rata.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović za CAPITAL kaže da bi bilo mnogo bolje da je ovo preduzeće, nakon reprivatizacije, stalo na svoje noge, a ne da mu se cijena obara do besmisla. Onaj ko kupuje ovakvu firmu, navodi, uzima mačka u vreći.

"Očigledno je da postoje dva uslova koja moraju da se ispoštuju. Prvi je pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu u kojem stoji obaveza Vlade RS da se oslobodi podržavljenih firmi od kojih nema nikakvih rezultata. Drugi je punjenje budžeta. Potreba za novcem u budžetu RS je očigledno prisutna”, ističe Pavlović.

Podržavljene firme u potpunom kolapsu

Inače, gotovo sva preduzeća koja je Vlada RS kupila s obrazloženjem 'da ih digne iz mrtvih i obnovi proizvodnju' na kraju prošle godine proizvela su gubitak. U osam ovih nekadašnjih giganata, koji danas uglavnom ne rade,  gubitak je oko 900.000 KM.

Finansijski izvještaji preduzeća koje je Vlada kupila u stečaju i formirala nove firme pokazuju da se dubioza nastavlja, a ako dobit i postoji, onda je više nego simbolična. Tako je "Novi elastik" iz Vlasenice prikazao plus od 5.500 KM i prihodovao 275.079 KM.

Ubjedljivo najveći gubitaš prošle godine među ovim propalim preduzećima je "Nova Borja" sa gubitkom od oko 605.000 KM.

"Novi autodijelovi" iz Rudog prikazali su gubitak od oko 127.000 KM, dok je upravo "Nova tvornica prečistača iz Rogatice" u finansijski skener zavela minus od 102.000 KM.

Među ovim preduzećima je i "Novi mermer" iz Šekovića sa gubitkom od 61.000 KM. Ništa novo nije ni u "Novoj Polimki" u Rudom koja je i na kraju prošle godine iskazala gubitak od oko 10.500 KM.

Stručna javnost godinama upozorava da je u ova podržavljena preduzeća trebalo dovesti stručnjake za sanaciju, restrukturiranje i pripremu za prodaju. Međutim, danas su ona, uz ogromne gubitke i obaveze, završila na tržištu ispod svake cijene.

Vlast RS je, očito, odlučila da napravi korak unazad i finansijski izvještaji firmi koje je kupila pokazuju koliko je to bio pogrešan potez na koji je izgubljeno dragocjeno vrijeme i bačeno desetine miliona maraka poreskih obveznika RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti