Tri načina za ulazak na meksičko tržište zdravstvenih tehnologija

29.03.2017. 10:08 / Izvor: Akta.ba
Tri načina za ulazak na meksičko tržište zdravstvenih tehnologija

Vanjskotrgovinska komora BiH obaviještena je od Ambasade Meksika o procesu ulaska na meksičko tržište zdravstvenih tehnologija.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obaviještena je od Ambasade Meksika o procesu ulaska na meksičko tržište zdravstvenih tehnologija (lijekovi i medicinska sredstva). Proces ulaska na meksičko tržište, kako se navodi u obavijesti, sastoji se iz tri koraka koji uključuju različite nivoe zdravstvenog sektora, i to:

1. Efikasnost i bezbijednost. Savezna komisija za zaštitu od sanitarnih rizika (COFEPRIS) je organ zadužen za određivanje ovih karakteristika i izdavanje odgovarajuće sanitarne registracije. Da bi se ista dobila, potrebno je da zainteresovane kompanije dostave dokaz da je proizvod klinički ispravan. Dokaz se određuje u zavisnosti od potrebe proizvoda (klinička ispitivanja, meta analiza, randomizirane kliničke studije, perspektive, posmatranja itd.)

2. Efektivan trošak. Kada se dobije sanitarna registracija, da bi se proizvod tretirao za nabavku na javnom nivou, treba da bude ocijenjen od strane Savjeta za opšte zdravstvo. Da bi se ova procjena izvršila kompanija treba da dostavi molbu sa sanitarnom registracijom COFEPRIS-a zajedno sa procjenama: efektivnog troška, minimiziranja troškova, isplativosti i analize troškova i koristi.

Od trenutka kada je cjelokupna dokumentacija primljena Savjet za opšte zdravstvo ima rok od 15 radnih dana da izvrši procjenu. U slučaju primjedbi, kompanija ima 5 radnih dana da ih ispravi. Kada je početna procjena završena, Savjet za opšte zdravstvo utvrđuje da li prelazi u drugu fazu ili se odbacuje.

Drugu fazu čini glasanje institucija koje su dio Međuresorne komisije za osnovnu tabelu i katalog nabavki zdravstvenog sektora. Rezultati glasanja se objavljuju javno putem Saveznog službenog lista federacije, i ako su pozitivni, sanitarna tehnologija se unosi u međuresornu Osnovnu tabelu koja omogućuje kupovinu od strane javnih institucija.

3. Pregovori. Kada se jednom dobije šifra za međuresornu osnovnu tabelu svaki od javnih organa zdravstvenog sektora ima svoje mehanizme da je registruje unutar institucije. Nakon završetka procesa biće definisan mehanizam nabavke prema vrsti tehnologije, potrebama i raspoloživim budžetskim sredstvima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti