Turisti u BiH traže hotele sa pet zvjezdica, RS ima samo tri

29.06.2017. 08:58 / Izvor: Nezavisne novine
Turisti u BiH traže hotele sa pet zvjezdica, RS ima samo tri

U Bosni i Hercegovini bi trebalo više hotela, pogotovo deluks kategorije, zbog činjenice da dolazi sve više zahtjevnih gostiju, koji traže komfor i udobnost.

U Bosni i Hercegovini bi trebalo više hotela, pogotovo deluks kategorije, zbog činjenice da dolazi sve više zahtjevnih gostiju, koji traže komfor i udobnost, dok im cijena nije bitna, kažu zaposleni u oblasti turizma.

"Imali smo upita i interesovanja za luksuzan smještaj, posebno od turista iz Ruske Federacije i arapskih zemalja. Trebinju nedostaje luksuzan hotel s većim kapacitetima i propratnim sadržajem, poput bazena, teretana, spa centara i slično", navode iz Turističke organizacije grada Trebinja.

Dodaju da u Trebinju, trenutno, u pravom smislu riječi ne postoje takvi smještajni kapaciteti. Najbliži njima bi mogli biti novootvoreni "SL Industry", kao i hoteli "Nar" i "Bellevue".

Ističu da se početkom avgusta otvara još jedan hotel u centru grada  "Central park", koji bi se, za naše okvire, mogao nazvati luksuznim. Zoran Sanković, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka, ističe da se u gradu na Vrbasu otvara sve više hotela i drugih vrsta smještajnih kapaciteta, a nijedan ne zatvara.

"U Banjaluci ima samo jedan hotel s pet zvjezdica i potreban je najmanje još jedan takav hotel za goste s malo dubljim džepom", smatra Sanković. Faruk Čaluk, direktor Kancelarije za podršku turizmu u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, kaže da iako mi sebe ne smatramo luksuznom destinacijom, dosta ljudi putuje u BiH i traži baš ovakav smještaj.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske navode da RS postaje sve interesantnija destinacija na turističkoj mapi regiona, pa samim tim raste i potreba za povećanjem broja smještajnih kapaciteta u našim turističkim destinacijama, i to različite kategorije, od apartmanskog tipa do luksuznih hotela, jer su takve i potrebe i želje turista.

"Prema podacima Ministarstva trgovine i turizma RS od svih kategorisanih smještajnih objekata njih tri je dobilo najveću ocjenu kategorizacije tj. dobili su pet zvjezdica ('Talija' Banjaluka, te 'Pirg' i 'Ras' u etno selu Stanišići Bjeljina)", kažu u TORS.

Ističu da su i hoteli sa četiri zvjezdice u Srpskoj prema kvalitetu usluge na viskom nivou i da pored obaveznih elemenata ispunjavaju i dodatne elemente za višu kategoriju. S druge strane, Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, smatra da ima više ponude nego potražnje.

Kaže da u Sarajevu ima šest hotela s pet zvjezdica i oko 15 sa četiri zvjezdice, što je oko 2.000 ležajeva ukupno.

"Mislim da nemamo klijantele za visokorangirane hotele, a ni cijena kod nas ne može da prati taj nivo usluge koji je u svijetu prepoznatljiv. Kod nas su cijene daleko niže, a kvalitet je svjetski", smatra Hadžić.

Tri hotela s pet zvjezdica u RS

Hotel "Talija" Banjaluka 

Hotel "Pirg" Bijeljina 

Hotel "Ras" Bijeljina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti