Turističke agencije: Pod znakom pitanja putovanja u Tunis i Egipat

04.03.2011. 09:04 / Izvor: Nezavisne novine
Turističke agencije: Pod znakom pitanja putovanja u Tunis i Egipat

Većina domaćih turističkih agencija neće ove godine organizovati ljetovanje u Tunisu i Egiptu zbog nedavnih nemira u sjevernoj Africi, ali će umjesto njih ponuditi aranžmane u Turskoj, Španiji i drugim zemljama, pišu "Nezavisne novine".

"Nećemo raditi Tunis jer nemamo dovoljno interesovanja, a oni koji su ga iskazali prebaciće se na Tursku ili Palma de Majorku, što je novost u našoj ponudi", rekao je Mirza Ferhatbegović iz Odjeljenja prodaje u Turističkoj agenciji "Sol azura".

On je napomenuo da su na upravo održanom turističkom sajmu u Beogradu egipatski i tuniski turoperatori s kojima posluju balkanske turističke agencije ponudili niz pogodnosti.

"Najavili su da će egipatska Vlada, čim bude oformljena, subvencionisati čarter letove koji budu putovali prema Egiptu, a egipatski konzulat u Sarajevu najavio je uspostavu redovne čarter linije Sarajevo - Kairo radi privlačenja turista", naveo je Ferhatbegović.

Direktor "Relax toursa" Minka Jašarević rekla je da su u ovo vrijeme ranijih godina već ugovarali čarter letove, rezervacije karata i hotela, ali da sada nisu sigurni hoće li uopšte nuditi Egipat, jer će situacija biti jasnija nakon referenduma u ovoj državi koji je zakazan za 11. mart.

Goran Vrhovac, zadužen za prodaju u Agenciji "Adriatica line", kaže da rezervacije počinju krajem marta i da će se do tada znati hoće li biti nuđen Egipat i Tunis.

Predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH Zoran Bibanović očekuje da će potovanja u zemlje sjeverne Afrike biti smanjena, ali da neće doći do potpune obustave, jer ima još vremena do ljetne sezone i prilike se mogu poboljšati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti