Turistički radnici u KS neće ostati bez posla

22.08.2016. 09:29 / Izvor: Oslobođenje
Turistički radnici u KS neće ostati bez posla

Premijer je potcrtao kako će svi oni koji trenutno rade u Turističkoj zajednici dobiti ponudu novog ugovora jer Vladi KS-a.

Pravimo turističku zajednicu koja će transparentno raditi posao na promicanju turizma, kazao je Konaković

Nezadovoljni radom Turističke zajednice KS-a, Vlada KS-a odlučila je da osnuje novu. Premijer Elmedin Konaković istakao je kako će se kroz tu turističku zajednicu razvijati oblast turizma i ubirati taksa koja je javni prihod KS-a.

Prihodi

"Mi ćemo formirati turističku zajednicu u skladu sa Zakonom o turizmu KS-a, u skladu s drugim službenim propisima i javni prihod ubuduće će ubirati isključivo država kao što je i definirano u Zakonu o raspodjeli javnih prihoda, da to može ubirati samo FBiH, Kanton, Grad ili općine. Mi imamo apsolutno ustavno pravo da organizujemo oblast turizma. Stoga pravimo svoju turističku zajednicu koja će odgovarati građanima KS-a, Skupštini, koja će transparentno raditi svoj posao na promicanju turizma, rekao je Konaković. Naglasio je kako je trenutno situacija takva da javni prihod trenutno ubire grupa", udruženje građana koje je registrirano u Turističkoj zajednici KS-a.

To je turistička zajednica koja je udruženje jedne grupe ljudi koji kontrolišu oblast turizma u KS-u, ali, nažalost, i šire. Trenutno to udruženje građana, koje od presude Ustavnog suda 2015. i brisanja registra u koji su oni upisani formalnopravno ni ne postoji, ubire ozbiljan prihod zbog neke stare instrukcije iz federalnog Ministarstva okoliša i turizma, naglasio je Konaković.

Legalni

Premijer je potcrtao kako će svi oni koji trenutno rade u Turističkoj zajednici dobiti ponudu novog ugovora jer Vladi KS-a nije u cilju da ih ostavi bez posla. S druge strane, advokat Turističke zajednice KS-a Ahmed Žilić kaže da je postojeća Turistička zajednica KS-a zakonito registrirana rješenjem federalnog Ministarstva turizma i okoliša na osnovu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH.

"Za pravni poredak u FBiH, te time i pravni poredak u svakom od 10 njenih kantona, postojeća Turistička zajednica KS-a je legitimna i legalna, te ona postoji i bilo koji akt vlasti KS-a ne može proizvesti posljedicu niti pravnog, a niti faktičkog prestanka postojanja", rekao je Žilić, od kojeg saznajemo da u Turističkoj zajednici trenutno radi 34 ljudi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti