Turizam, IT sektor i drvno-metalska industrija šansa su za razvoj KS

29.09.2015. 16:04 / Izvor: Akta.ba
Turizam, IT sektor i drvno-metalska industrija šansa su za razvoj KS

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo (ESV KS) održalo je danas javnu raspravu o strategiji razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine.

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo (ESV KS) održalo je danas javnu raspravu o strategiji razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine. 

To je strateški dokument koji usmjerava razvoj, utvrđuje prioritete u razvoju i predstavlja putokaz za sveukupan razvoj KS uzimajući u obzir sve njegove dimenizije: ekonomsku, društvenu, okolinsku i prostornu. Strategijom razvoja utvrđuju se ciljevi i prioriteti razvoja KS, način njihovog ostvarivanja, finansijski i institucionalni okvir za implementaciju, monitoring, evaluaciju i izvještavanje.

"Ekonomsko-socijalno vijeće i socijalni partneri su odlučili  da na proširenoj sjednici raspravljaju o ovom dokumentu koji u konačnici treba usvojiti i Skupština KS. Tekst koji smo danas razmatrali je polazna osnova i dobar materijal za izradu konačne verzije strategije koja će biti definisana  tako da omogućava praćenje realizacije svega što u njoj bude sadržano", rekao je predsjednik ESV-a KS Safudin Čengić .

Istaknuto je kako je ovo jedan od najvažnijih dokumenata i temelj  razvoja privrede u našem kantonu. Sarajevo ima potencijal da bude turistički, obrazovni i zdravstveni centar u  zemlji ali i okruženju.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je u svojstvu člana ESV-a prisustvovao raspravi, naveo je  tri najvažnije oblasti koje u Kantonu Sarajevo bilježe rast, a koje je Vlada definisala kao generatore razvoja. To su  turizam, IT sektor i drvno-metalska industrija.

Zajednički je stav da je obrazovanje strateški segment koji može otvoriti nova radna mjesta, a Kanton Sarajevo postaviti  kao visokoobrazovni centar u koji će masovnije dolaziti  strani studenti i studenti iz cijele BiH.  Treba iskoristiti i prednosti  prirodnih bogatstava kojima obiluje Kanton Sarajevo, te kroz Zakon o javno-privatnom partnerstvu omogućiti da se privatnim kapitalom i imovinom javnog sektora otvore nova radna mjesta.

"Kanton postaje i centar diplomatije, kulture, te je neophodno razvijati i uslužni sektor koji će upošljavati ljude i stvarati prihode kojima će se puniti budžet", ističe Safudin Čengić, predsjednik ESV-a.

Danas su dati brojni konkretni prijedlozi na tekst ovog dokumenta, a priliku za to će svaki od socijalnih partnera, članova Ekonomsko-socijalnog vijeća imati i ubuduće, a prije utvrđivanja  nacrta dokumenta.

Kako je naveo Čengić, već postoji oko 1000 prijedloga za dopunu dokumenta, odnosno projekata koje sadrži. "Evidentno je da su stručne institucije, poslodavci i sindikati zainteresovani da dokument bude što kvalitetniji i provodljiviji u praksi", ocijenio je Čengić. On je istakao da strategija ne smije biti materijal za ladicu, nego dokument koji će sadržavati jasne smjernice razvoja i rješavanja problema u svim sektorima, sa jasno definisanim rokovima realizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti