Turska i dalje čvrsto stoji iza projekta autoceste Sarajevo – Beograd

10.03.2017. 08:58 / Izvor: Akta.ba
Turska i dalje čvrsto stoji iza projekta autoceste Sarajevo – Beograd

Uvjet turske strane da se krene u realizaciju izgradnje moderne saobraćajnice između Beograda i Sarajeva je da se što prije odredi i usaglasi jedna ruta autoceste.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Kočom. Glavna tema razgovora bio je projekat povezivanja Sarajeva i Beograda autocestom i brzom cestom, koji je inicirao turski ministar ekonomije Nihat Zeybekči.

Nakon što je sa ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Zoranom Mihajlović uputio pismo ministru Zeybekčiju u kojem je izrazio spremnost i zainteresiranost BiH i Srbije da se jedan ovakav regionalni infrastrukturni projekat pokrene, ministar Jusko je od ambasadora dobio informaciju da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekat izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije.

Uvjet turske strane da se krene u realizaciju izgradnje moderne saobraćajnice između Beograda i Sarajeva je da se što prije odredi i usaglasi jedna ruta autoceste, odnosno brze ceste, te spojna tačka na granici između BiH i Srbije.

Ministar Jusko se zahvalio turskom ambasadoru na podršci za ovaj projekat, a u narednom periodu sazvat će sastanak sa entitetskim ministrima i direktorima entitetskih javnih kompanija koje se bave gradnjom autocesta, te predstavnicima Vlade Republike Srbije, kako bi se ubrzale aktivnosti u vezi sa određivanjem konačne rute kojom će ići autocesta i brza cesta između Beograda i Sarajeva.

Nakon što se odredi konačna ruta, ministar Jusko će o svemu obavijestiti predsjedavajućeg i članove Vijeća ministara BiH kako bi se moglo nastaviti sa konkretnom realizacijom projekta i definiranjem saradnje i obaveza Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti