Turska ponudila pomoć BiH u oblasti civilne avijacije

11.02.2017. 09:07 / Izvor: Akta.ba
Turska ponudila pomoć BiH u oblasti civilne avijacije

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sastao se jučer s predsjednikom Privremenog vijeća Eurocontrol-a.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sastao se jučer s predsjednikom Privremenog vijeća EUROCONTROL-a i generalnim direktorom Uprave za civilnu avijaciju Turske Haydarom Yalcinom koji ga je upoznao o potrebi saradnje država koje nisu članice EU u tijelima kao što su ICAO, Eurocontrol i druge.

Pojasnio je da je to bitno ne samo zbog značaja razvoja civilne avijacije nego i zbog pozicioniranja država u međunarodnim okvirima.

Također, Yalcin je upoznao ministra o aktivnostima i značaju Bosne i Hercegovine u Eurocontrol-u, kao i o ulozi Eurocontrol-a u sistemu civilne avijacije.

U tom kontekstu, iskazao je namjeru da turska tijela civilne avijacije u narednom periodu budu potpuno besplatno stavljena na raspolaganje tijelima civilne avijacije Bosne i Hercegovine u pogledu održavanja raznih vrsta treninga u oblasti civilne avijacije koje je odobrio ICAO, što ih dodatno čini relevantnim.

Jusko je zahvalio Yalcinu na posjeti, obećanoj pomoći sistemu civilne avijacije Bosne i Hercegovine, kao i iskazanoj namjeri za provođenje treninga za bh. osoblje.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u narednom periodu će, uz ostale nadležne institucije, pokrenuti aktivnosti na realizaciji ponuđenog treninga bh. osoblja u oblasti civilne avijacije, saopćeno je iz te institucije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti