Tužilaštvo KS provjerava višemilionsku štetu u preduzeću ViK Sarajevo

08.07.2016. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Tužilaštvo KS provjerava višemilionsku štetu u preduzeću ViK Sarajevo

Istraga se provodi protiv rukovodnih lica i zaposlenika ViK-a zbog višemilionske štete i dovođenja u pitanje isporuke vode građanima KS.

Na inicijativu Vlade KS i njenog Tima za borbu protiv korupcije Tužilaštvo poduzima istražne aktivnosti protiv odgovornih rukovodnih lica i zaposlenika "Vodovoda i kanalizacije" zbog višemilionske štete i dovođenja u pitanje isporuke vode građanima KS, saopćeno je iz Press službe KS.

Na inicijativu Vlade Kantona Sarajevo i njenog Tima za borbu protiv korupcije, Tužilaštvo Kantona Sarajevo poduzima istražne aktivnosti u cilju dokumentovanja i rasvjetljavanja okolnosti nezakonitih postupanja odgovornih rukovodnih lica i zaposlenika u KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo u kojima je počinjena višemilionska šteta i dovedeno u pitanje stabilno pružanje komunalnih usluga, odnosno isporuka vode građanima Kantona Sarajevo.

Lica koja su predmet istrage dovode se u vezu sa izvršenjem više krivičnih djela iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, i to sa: “zloupotrebom položaja ili ovlaštenja”, “primanjem dara ili drugih oblika koristi”, “protuzakonitim posredovanjem”, "pronevjerom u službi", "krivotvorenjem službene isprave", "protuzakonitim naplatama isplata" i "poslugama u službi".

S obzirom na dugogodišnje, kontinuirano i neefikasno poslovanje komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, posebno pojedinih javnih kantonalnih preduzeća, među kojima je svakako i ovo preduzeće, čije posljedice svakodnevno osjete i trpe građani Kantona Sarajevo, a koje bilježi konstantne gubitke u svom poslovanju, Vlada Kantona Sarajevo, Tim Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije, Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Federalna istražna služba poduzimaju odlučne mjere radi ispitivanja svih okolnosti nezakonitog postupanja odgovornih rukovodnih lica i uposlenika “Vodovoda i kanalizacije” te dosadašnje propuste nadležnih institucija.

Zbog svega ovoga, Vlada Kantona Sarajevo je pohvalila zajedničke napore i saradnju koju u pogledu konkretnih aktivnosti koordinirano provodi njen Tim za borbu protiv korupcije i pomenute nadležne institucije te obavještava javnost da će po ovom principu Vlada i dalje djelovati kada je u pitanju negativan trend poslovanja drugih preduzeća i institucija od vitalnog interesa za građane Kantona Sarajevo, gdje bude postojala sumnja da je u pitanju protuzakonit rad kako menadžmenta tako i uposlenika. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti