Tuzlanski kanton uči kako do sredstava iz EU fondova

24.02.2017. 07:42 / Izvor: Akta.ba
Tuzlanski kanton uči kako do sredstava iz EU fondova

Tuzlanski kanton čini sve da ''povuče'' sredstva iz fondova Evropske unije i na pomaganju privrednicima za privlačenje ovih sredstava.

Tuzlanski kanton čini sve da ''povuče'' sredstva iz fondova Evropske unije i na pomaganju privrednicima za privlačenje ovih sredstava. Kako je pisanje projekata jedan od prvih koraka, stručnjaci iz susjedne Hrvatske željeli su prenijeti svoja iskustva i ukazati na najčešće greške.

Postiglo se to radionicom pod nazivom ''Kako privući finansijska sredstva iz EU fondova'' koja je u Tuzli okupila predstavnike vlasti, privrednih i obrtničkih komora iz Tuzlanskog, drugih kantona u FBiH i Republike Hrvatske.

Susjednoj Hrvatskoj u privlačenju sredstava iz Fondova EU, prije njenog stupanja u ''zajednicu evropskih naroda'', pomagali su savjetnici iz članice Mađarske. Tako se ukazala potreba da privrednicima iz BiH odnosno resornim ministarstvima pomognu hrvatske kolege.

Plod te saradnje je i najaktuelniji iskorak Tuzlanskog kantona u ovom smislu.

"Računamo da smo u 2016. i 2017. godini jako uspješni s obzirom na to da smo kroz INTERREG projekt povukli osam posto od ukupnog iznosa sredstava. Imamo najbolje ocijenjen projekt ukupnog iznosa 3,2 miliona KM, međutim to je samo uvod. Ono što predstoji su znatno veća sredstva kada je u pitanju ruralni razvoj i sredstva usmjerena na poboljšanje i unapređenje uprave na području Kantona, Federacije BiH i BiH u cjelini i naravno sredstva koja su usmjerena na mala i srednja preduzeća", rekao je  ministar za razvoj i poduzetništvo TK Nermin Hodžić.

Ministar gospodarstva i prostornog uređenja Posavske županije Darko Kasap pohvalio je saradnju s kolegom iz TK-a kao i s premijerom.

"Već smo učestvovali u nekoliko zajedničkih projekata. Tuzlanski i Posavski kanton imaju dobru budućnost u zajedničkoj saradnji. Oba kantona se zalažu za komorsko poslovanje što je budućnost privrede u BiH. To je način u kojem možemo učiti privrednike kako živjeti u Evropskoj uniji", dodao je Kasap.

Na značaj blagovremenih priprema ukazali su predstavnici Hrvatske obrtničke komore.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je naglasio da pripreme trebaju početi već sada, te da svako treba imati svoj razvojni program da bi se prilagodio i aplicirao za sredstva.

"Vrlo će se malo poduzetnika i obrtnika samostalno javljati i pisati projekte. Zbog toga je važno i da Ministarstvo, ali i Obrtnička komora rade na multiplikatorima, na ljudima koji će izučiti taj zanat da bi oni mogli pisati projekte koji će imati veći postotak mogućnost da se uzmu sredstva", istakao je Ranogajec.

Predsjednik Obrtničke komore TK Željko Babić naveo je da su htjeli da im kolege iz Osijeka ukažu na greške koje su oni napravili, na kojima su ''pali''.

Radionicu o temi ''Kako privući finansijska sredstva iz EU fondova'' održao je ekspert za ovu oblast iz Osijeka Mirko Pešić koji je ukazao na najčešće greške prilikom pisanja projekata.

"Svaki natječaj je različit, ima svoje zakonitosti i odredbe tako da je najbitnije ući u natječaj, detaljno ga iščitati i detaljno raditi jer i najmanji administrativni propust može značiti odbijanje projekta", kazao je Pešić.

Radionicu je otvorio premijer TK Bego Gutić koji je potcrtao činjenicu da TK čini sve na privlačenju sredstava iz fondova EU, podsjetio na usvojenu Strategiju razvoja TK, INTERREG projekt 2014 - 2020, te obećao daljnju podršku privrednicima pri apliciranju na fondove Unije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti