Tuzlanskom kantonu nedostaje američkih investicija

31.05.2017. 14:23 / Izvor: Akta.ba
Tuzlanskom kantonu nedostaje američkih investicija

Kompanije s područja Tuzlanskog kantona bilježe zavidan rast izvoza u posljednje vrijeme što svakako predstavlja dobar temelj za bolju saradnju.

Kompanije s područja Tuzlanskog kantona bilježe zavidan rast izvoza u posljednje vrijeme što svakako predstavlja dobar temelj za bolju saradnju i sa američkim kompanijama, istaknuto je danas na sastanku u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

Predsjednik komore Nedret Kikanović razgovarao je s predstavnicima Ekonomskog odjela Američke ambasade u BiH o trenutnoj ekonomskoj situaciji, a predstavljena je i struktura privrede Tuzlanskog kantona po industrijama, analizirani industrijska proizvodnja, vanjskotrgovinska razmjena i zaposlenost na području kantona.

"Postoje realni uslovi za povećanje izvoza. Nas posebno raduju posljednji podaci koji ukazuju na to da je u posljednje vrijeme zabilježen porast izvoza i smjanjenje uvoza hrane i pića u Tuzlanskom kantonu. Područja za moguću saradnju u narednom periodu svakako su industrija građevinskog materijala, poljoprivreda, tekstilna industrija i proizvodnja namještaja. Sigurno je da ima prostora za otvaranje novih biznisa, za kvalitetniju saradnju",  rekao je Kikanović .

U delegaciji Ekonomskog odjela Američke ambasade u BiH bili su John Silson, economic counselor, Janet Kennedy, economic & commercial officer i Edhem Branković, commercial specialist.

"Mnogo je informacija u javnosti o tome kako su brojne barijere razvoju biznisa u Bosni i Hercegovini. Nas interesuje koje su to prepreke, da li ih je moguće otkloniti i koliko je realno očekivati stvaranje povoljnog ambijenta za dolazak američkog kapitala na ovo područje. Američke kompanije zahtijevaju sigurnost, pojednostavljenje procedura, brzo, sigurno i kvalitetno poslovanje, mogućnosti konstantnog napretka i razvoja. Čini nam se da bi mali pomak u poboljšanju poslovne klime u BiH doveo do znatnog napretka u investiranju u ovo područje", izjavio je Silson.

Kikanović je naveo da je u saradnji sa privredom potrebno urediti poresku politiku, smanjiti opterećenja na privredu, olakšati privrednicima razvoj firmi i djelatnosti, te im omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

"Također, veliki problem predstavljaju loše putne komunikacije i  slaba povezanost Tuzlanskog kantona sa ostalim dijelovima BiH kvalitetnom putnom mrežom", rekao je Kikanović dodajući kako ovom području nedostaje američkih investicija.

Predstavnici Ekonomskog odjela Američke ambasade u BiH u okviru posjete Tuzli razgovarali su i sa menadžmentom Udruženja za razvoj NERDA - regionalne razvojne agencija za sjeveroistočnu BiH, te obišli pogone Fabrike deterdženata "Dita" Tuzla, saopćeno je iz Kantonalne privredne komora Tuzla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti