U  Berkovićima će se graditi VE Hrgud vrijedna 60 milona eura

01.09.2016. 14:20 / Izvor: Akta.ba
U  Berkovićima će se graditi VE Hrgud vrijedna 60 milona eura

Izgradnjom Vjetroelektrane Hrgud Republika Srpska će dobiti prvi objekat ovog tipa.

U Republici Srpskoj će se graditi Vjetroelektrana Hrgud. Vijeće ministara BiH je na jučerašnjem utvrdilo Prijedlog sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija, i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) (agencija za izvršenje projekta) u iznosu od 60.000.000,00 eura - Vjetropark Hrgud, s Osnovama za zaključivanje ovog sporazuma.

lzgradnjom Vjetroelektrane Hrgud Republika Srpska će dobiti prvi objekat ovog tipa, kojim će se proizvoditi energija iz obnovljivih izvora. Vjetropark  Hrgud bit će građen u opštini Berkovići i imat će 16 vjetroturbina ukupno instalisane snage od 48 MW i sa godišnjom proizvodnjom od 126 GWh.

U ovaj poduhvat sa svojim inženjerima upustit će se Elektroprivreda RS koja je rošle godine dobila koncesiju na 50 godina. Prema koncesionom ugovoru država će da dobija 3,6 posto od ukupnih prihoda VE Hrgud.

Prva žena Elektroprivrede RS Branislava Milekić je u jednoj od izjava kazala kako su godinu dana vršena mjerenja od strane konsultanta kojeg je izabrala KfW banka. Prema njenim riječima izgradnja vjetroparka trajala bi tri godine, gdje bi se, s obzirom na relativno visoka ulaganja, investicija mogla isplatiti za 10 do 12 godina.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti