U BiH će se u ručnom prtljagu moći unijeti pola kilograma mesa po osobi

21.09.2017. 16:06 / Izvor: Akta.ba
U BiH će se u ručnom prtljagu moći unijeti pola kilograma mesa po osobi

Primjena Pravilnika počinje 1. decembra ove godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o kontrolama i uvjetima unošenja ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu, s oznakom "EI" koja potvrđuje odgovarajuću usklađenost s legislativom EU u ovoj oblasti.  

Pravilnikom su utvrđeni uvjeti koji moraju biti ispunjeni pri unosu ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla u nekomercijalne svrhe na teritoriju Bosne i Hercegovine, a koji su dio putničkog prtljaga ili se šalju kao male pošiljke fizičkim osobama. Cilj je spriječiti unošenje uzročnika zaraznih bolesti u BiH.

Tako će u BiH, između ostalog, biti moguće u ručnom prtljagu unijeti meso, određene mesne i mliječne priozvode iz država Evropske unije i još 11 država, među kojima su Srbija, Crna Gora i Makedonija, s tim da njihova masa ne prelazi pola kilograma po osobi.

Primjena Pravilnika počinje 1. decembra ove godine, a do tada će Ured za veterinarstvo BiH o njegovom sadržaju detaljno informirati javnost i nadležne institucije u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti