U Bihaću jučer otvoren 13. Međunarodni ekološki sajam EKOBIS 2015

11.09.2015. 08:27 / Izvor: Akta.ba
U Bihaću jučer otvoren 13. Međunarodni ekološki sajam EKOBIS 2015

Svečanim presjecanjem vrpce u Bihaću jučer je otvoren 13. Međunarodni ekološki sajam "EKOBIS 2015”.

Svečanim presjecanjem vrpce u Bihaću jučer je otvoren 13. Međunarodni ekološki sajam  "EKOBIS 2015”. Ovogodišnji EKOBIS otvorili su Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, Ismet Pašalić, predsjednik Privredne komore USK-a, Izudin Saračević, premijer USK-a, Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitiu okoliša FBiH, Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore FBiH, Ivan Vučić, župan Karlovačke županije i Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede.

Kako je prilikom otvorenja kazao Ismet Pašalić, predsjednik PK USK-a, Sajam “EKOBIS” je manifestacija ekologije, ekoturizma i ekološke industrije koja je prepoznatljiva širom BiH i regiona i čije je strateško opredjeljenje jačanje regionalne saradnje.

"Ove godine Sajam EKOBIS održavamo sa temom “ Održivi razvoj u ruralnim područjima"  i naš sajam koji je pokrenut je 2003. godine, nalazeći uporište u postojećim resursima ovog područja i viziji budućeg razvoja predstavlja unikatnu, međunarodnu, poslovnu manifestaciju sajamskog, selektivnog karaktera, vezanu za ekološke tehnologije uopće" kazao je Pašalić.

Obraćajući se prisutnim,  Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazao je da grad  Bihać daje punu podršku organizaciji sajma "EKOBIS 2015", kao  grad domaćin  i kao partner sajma a sve sa ciljem da se stvore pretpostavke za nova radna mjesta i promociju Bihaća kao turističkog i privrednog centra USK-a.

"Na sajmu i ove godine sudjeluje  preko 250 izlagača iz 9 zemalja, na prostoru od oko 10.000m2. Zahvalio bih svima koji su i ove godine odlučili da izlažu na sajmu EKOBIS , a posebno regiji partneru ovogodišnjeg sajma Karlovačkoj županiji. Pored osiguranih sredstava za pomoć u realizaciji sajma, ustupljenog prostora za njegovo održavanje, grad Bihać na sebe je preuzeo prijave za oko 20 izlagača iz Bihaća. Također, jedana od ključnih poruka koju  sa ovog sajma želimo poslati jeste kupovina domaćeg proizvoda jer na taj način jačamo domaće firme" kazao je gradonačelnik Galijašević.

U svojim obraćanjima Izudin Saračević, premijer USK-a i Šemsudin Dedić, Federalni ministar poljoprivrede, istakli su da su sajmovi poput EKOBIS-a najbolja prilika da se pokažu domaći potencijali i podigne svijest da se kupovinom domaćih proizvoda jača domaća ekonomija, a u ovom slučaju ekonomija grada Bihaća i ostalih osam općina Unsko-sanskog kantona.

Organizaciju ovogodišnjeg sajma podržali su grad  Bihać,Vlada Unsko-sanskog kantona, Fond za zaštitu okoliša FBiH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna  komora FBiH. 

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10.00 do 19.00 sati od četvrtka 10. septembra do nedjelje 13.septembra. Cijena ulaznica, kao i prethodnih godina iznosi 1 KM, simbolična cijena dostupna svima koji žele posjetiti sajam. Za organizirane i najavljene posjete grupa djece ulaznice su besplatne, kao i ranijih godina. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti