U Doboju se otvaraju novi prerađivački pogoni i fabrika za proizvodnju ulja

17.08.2016. 08:52 / Izvor: SRNA
U Doboju se otvaraju novi prerađivački pogoni i fabrika za proizvodnju ulja

Modelima poslovnih inkubatora Grad nastoji iskoristiti višak poslovnih neiskorištenih prostora, u koje bi bile uvedene privatne firme.

Na području grada Doboja u narednom periodu treba da počnu sa radom dva velika poljoprivredna prerađivačka kapaciteta - "Bosanka" u Ševarlijama i fabrika za proizvodnju ulja u Kotorskom, kao i pogon drvoprerađivačke firme "Elgrad" iz Teslića, rekao je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i društvenu djelatnost Slađan Jović.

On je naveo da pokretanje proizvodnje u "Bosanki" finansira firma "Benkos" iz Azerbejdžana, a u fabrici u Kotorskom turski investitori.

Jović je rekao da je na području Doboja evidentirano oko 1.100 privrednika, čiji se broj povećava, što je veliki iskorak s obzirom na posljedice katastrofalnih poplava iz 2014. godine kada je nastradalo oko 800 lokalnih preduzetnika i 200 privrednih društava.

On je naveo da se industrijske zone u dobojskim naseljima Ševarlije i Usora popunjavaju i da izmjenama regulacionih planova lokalna uprava nastoji da obezbijedi neophodan prostor za domaće i strane investitore, ali se susreće sa problemom neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

"Pristupa se rješavanju imovinsko-pravnih odnosa sa zemljoradničkom zadrugom Bosnakop oko zemljišta u dobojskom naselju Rudanka, gdje je planirano forimranje industrijske zone", rekao je Jović.

On navodi da modelima poslovnih inkubatora Grad nastoji iskoristiti višak poslovnih neiskorištenih prostora, u koje bi bile uvedene privatne firme.

Prošli mjesec počela je da radi hladnjača firme "Euro stil", koja posluje u okviru "Hifa-oil" grupacije, koja će sa kapacitetom od 2.000 tona skladištenog prostora, biti lider u proizvodnji i plasmana voća na domaće i inostrano tržište.

Jović navodi da je Gradska uprava, potpomognuta međunarodnim organizacijama, Vladom Republike Srpske i Fondom solidarnosti za obnovu Srpske, uspjela da pomogne lokalnim privrednicima i obnovi postojeću infrastrukturu koja će se, u skladu sa mogućnostima, u narednom periodu unapređivati.

On je zadovoljan saradnjom sa lokalnim privrednim udruženjima - Opštinskim udruženjem privrednika, Udruženjem privrednika "15. maj" i "Privrednikom". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti