U energetski sektor moraju biti uključeni svi

07.06.2017. 08:05 / Izvor: Fena
U energetski sektor moraju biti uključeni svi

Učesnici prvog panela Sajma energetike ''Energa'' koji je počeo jučer u Sarajevu smatraju da u razvoj energetskog sektora moraju biti uključeni svi.

Učesnici prvog panela Sajma energetike ''Energa'' koji je počeo jučer u Sarajevu smatraju da u razvoj energetskog sektora moraju biti uključeni svi, vladin i nevladin sektor, ali i građani jer su koristi od njega višestruke.

Pomoćnik ministra za energetiku u Federalnom ministarstvu energije, industrije i rudarstva Tarik Begić naglasio je neophodnost donošenja strategija i pravljenje planova razvoja energetskog sektora u BiH.

"Treba donijeti nedostajuće zakonodavstvo koje se vezuje za ovaj sektor", kazao je Begić.

Samo zakonski uređeni sektor, smatra, u stanju je osigurati snabdijevanje energijom i biti održiv.

Istakao je i važnost promocije ovog sektora da bi se za njega zainteresirali svi na razne načine, jer, tvrdi, nebrojene su prednosti i koristi.

Uime Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić je rekao da BiH ima dobru startnu poziciju u vezi s obnovljivim izvorima energije te da se koristi iskustvima država koje su znatno razvijenije i koje u ovaj sektor ulažu mnogo više.

Naglasio je potrebu podrške preduzećima koje svoj rad temelje na obnovljivim izvorima energije.

"Možemo imati 100.000 radnih mjesta u ovom sektoru, direktno i indirektno, zbog toga je stav Privredne komore FBiH da se kompanije u vezi s energetskim sektorom moraju podržavati", kazao je Jašarspahić.

Uime Privredne komore Republike Srpske Anto Gajić je poručio da obnovljivi izvori energije moraju pomoći proizvodnju energije te da se resursi kojima BiH raspolaže, kao što je ugalj, trebaju koristiti racionalno.

Osim toga, dodao je da se previše energije izvozi kao sirovina te da se to čim prije treba promijeniti.

Međunarodni sajam energetike ''Energa'' otvoren je danas u sarajevskom Centru Skenderija pod motom  ''Misliti na budućnost''.

U konferencijskom dijelu ove poslovne manifestacije učestvovat će 150 stručnjaka iz zemlje i inostranstva,  predstavnici državnih i entitetskih ministarstava vezanih za oblast energije, industrije i privrede, te državnih i entitetskih agencija iz ovih oblasti, kao i predstavnici Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), brojnih instituta i visokoškolskih ustanova, privrednih komora i međunarodnih i domaćih vladinih i nevladinih organizacija.

Kroz kolektivne nastupe, potencijalne poslovne partnere u BiH i regionu, tražit će osam kompanija iz Velike Britanije, koje će se predstaviti pod okriljem Ambasade Velike Britanije u BiH, zatim 12 kompanija iz Republike Češke koje su zapaženi nastup imale i na ranijim sajmovima ''Energa'' održanim u Tuzli, a značajan broj izlagača tradicionalno dolazi iz Njemačke i Poljske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti