U izboru čitatelja portala Akta.ba: Projekti koji su obilježili 2015.

03.01.2016. 14:26 / Izvor: Akta.ba
U izboru čitatelja portala Akta.ba: Projekti koji su obilježili 2015.

Vrijeme je da se sumiraju rezultati. Tokom cijele godine pratili smo vas, bilježili svaki vaš klik i upravo zahvaljujući njima danas možemo reći da je nekoliko velikih projekta obilježilo 2015. godinu.

Još jedna poslovna godina je iza nas. Vrijeme je da se sumiraju rezultati. Tokom cijele godine pratili smo vas, bilježili svaki vaš klik i upravo zahvaljujući njima danas možemo reći da je nekoliko velikih projekta obilježilo 2015. godinu. Projekat koji je kod vas pobudio najviše pažnje je stambeni kompleks "Makovi" u Zenici. Projekat je započeo u aprilu 2015. godine. Vrijednost projekta je 20 miliona maraka. Na parceli od 9.000 m2 gradit se se osam stambenih lamela sa ukupno 22.000 kvadrata, odnosno 300 stanova. Kompleks grade firme "Arel", "Grading KGM" i "Almy" koje su ujedno i investitori.

Projekat koji se našao drugi na listi prema izboru čitatelja i korisnika poslovnog portala Akta.ba je "Sarajevo Tower", stambeno-poslovni  kompleks spratnost -3+P+26. Kompleks bi prema najavi investitora, odnosno kompanije Smart Invest trebao raspolagati sa oko 400 stambenih jedinica, garažama, tržnim centrom , vrtićem... Projekat je vrijedan 100.000.000 KM.

Još jedan stambeni kompleks pobudio je vaše interesovanje. Radi se o projektu "Sarajevo Waves" čija je izgradnja počela početkom prošle godine u ilidžanskom naselju Otes. Investicija cijelog kompleksa Sarajevo Waves iznosi 50.000.000 KM, a prošle sedmice u Sarajevu je kompanija Compact Invest sa BBI bankom potpisala protokol o poslovnoj suradnji čiji je cilj da građanima, koji žele kupiti stanove omoguće kredite sa povoljnim kamatnim stopama.

Jedan jako zanimljiv projekat koji je naišao na vašu pažnju je proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja na području opštine Teslić. Kroz projekat je predviđeno da se instaliraju prerađivački kapaciteti, odnosno sušare i destilatori za finalizaciju proizvoda koji će zasigurno naći svoje mjesto na tržištu.

Dalje, prema čitanosti slijedi izgradnja obilaznice oko Brčkog. Posao je povjeren kompaniji Construcciones Rubau, S.A. iz Španjolske. Riječ je o 18,7 kilometara dugoj dionici koja se finansira kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a čija je procijenjena vrijednost 28,5 milijuna eura.

Također, vašu veliku pažnju izazvali su i projekti u Brčkom, Konjicu, Živinicama, Olovu, Foči, Hadžićima, te projekat "Buroj Ozone" u Trnovu čija bi izgradnja trebala početi ove godine. Projekat je vrijedan 4,5 milijarde KM.

Osim projekata, koje su novinari poslovnog portala Akta.ba predstavili tokom protekle godine, vaša pažnja bila je usmjerena i na tekst o šokantnim primjerima javnih nabavki. Posjetitelji  trgovačkog centra SCC u Sarajevu prvi su mogli pogledati izložbu. Nakon Sarajeva, izložba seli u ostale bh. gradova, odnosno Banja Luku, Mostar i Tuzlu, a stići će i u Doboj, Bihać, Zenicu, Trebinje, Livno, Brčko. Inače, na izložbi su predstavljeni najnečuveniji primjeri iz prakse u BiH koji pokazuju kako su netransparentni procesi nabavke, korupcija i mito "napuhali" cijene plaćene za zajednička dobra ili usluge.

Među najčitanijim vijestima je tekst o web platformi PIK.ba koja je postala dio OLX mreže.

Potom slijedi vijest o konjičkoj kompaniji SurTec-Eurosjaj  koja je u 2015. godini osposobila i zaposlila novih 55 radnika i otvorila novi pogon cinčaone.

Sve događaje, investicije i zanimljive priče koje su obilježile 2015. godinu nismo mogli uvrstiti u ovaj tekst, ali one koji su izazvali najviše pažnje naših korisnika prema čitanosti izdvojili smo.

Želimo vam da i u 2016. godini dobro poslujete, nastavite i završite započeto. Ko zna možda iduće godine budemo baš sumirali vaše poslovne uspjehe.

NOVO IME, PROJEKTI, NAGRADE I 10 GODINA PORTALA AKTA.BA

Za poslovni portal Akta.ba ovo je bila još jedna uspješna godina u nizu. U januaru 2015. godine u organizaciji našeg portala organizovan je okrugli stol na temu "BiH i europske integracije u kontekstu poslovnog sektora". Odmah zatim u martu je stiglo još jedno priznanje za naš portal. U konkurenciji 340 kandidata pripalo nam je priznanje Stvaratelji stoljeća. Također, tokom prošle godine u okviru StartUp Expo nagradili smo našim servisom i sedam bh. kompanija.

Cijeli tim tokom prošle godine radio je i na nekoliko značajnih projekata koji su poboljšali naše i vaše poslovanje. U cilju što lakše pretrage i uštede vremena, od 27.05. 2015. na vaše e-mail adrese dolaziti još jedan newsletter Dnevna poslovna eKapija - Dodjele Ugovora. Također, od prošle godine našim korisnicima su dostupni finansijski pokazatelji za više od 7.000 firmi iz RS.

Prošla godina ostat će upamćena i po novom imenu. Naime, nakon dugogodišnjeg nizanja uspjeha eKapija.ba se odlučila na novo poslovno poglavlje koje je sa sobom donijelo i novo ime -  Akta.ba. Promjena imena, odnosno rebranding, došao je kao potvrda kvalitete koja je od početka bila i ostat će naš jedini smjer našeg kretanja. Od novina je i naša nova android aplikacija, ali i obilježavanje naše desete godine uspješnog rada. 

Protekle godine naši novinari zakucali su na vrata mnogih bh. kompanija. Na ovaj način javnosti su još jednom pokazali da u Bosni i Hercegovini ima dobrih i pozitivnih primjera, uspješnih i vrijednih ljudi koji puno rade, malo pričaju i prave odlične rezultate. Dobru saradnju uspostavili smo sa privrednicima iz Čelinca, Tešnja, Teslića, Konjica, Žepča....

Poslovni portal Akta.ba uzeo je učešće i na nekoliko važnih sajmova u BiH. Učestvovali smo na Sajmu privrede u Čelincu, ZEPS-u, te na Sajmu zapošljavanja u Mostaru.

Počastvovani smo i posjetom ambasador Velike Britanije u BiH Edwarda Fergusona.

O nama su govorili i drugi, a intervju sa direkroricom portala Azrom Atagić - Ćatović za Nezavisne novine i Oslobođenje naišao je na veliko interesovanje bh. javnosti.  Akta.ba se pokazala i kao društveno odgovorna kompanija dežurali smo za Muzej, a tokom posjete pape Franja donirali vodu za sudionike mise.

Također, u protekloj godini nezavisni servis za praćenje posjećenosti i utjecaja internetskih stranica, Alexa.com, svrstao je portal Akta.ba na 57. mjesto u BiH, na kojem je u mjesecu oktobru zabilježeno preko 469.560 unique usera, što nas gledajući rang listu samo medija i stranica iz BiH, svrstava na 15. mjestu.

Sa iznenađenjima u 2016. godini nećemo stati. Očekuje nas jedna radna godina.

Pripremila: Elvira Kokor

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti