U Kaknju se gradi fabrika za toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda

28.09.2016. 14:08 / Izvor: Akta.ba
U Kaknju se gradi fabrika za toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda

U petak je najavljeno predstavljanje fabrike u čiju će izgradnju biti investirano 20 miliona KM.

U petak će predstavnici kompanije "Agroproteinka" Zagreb i kakanjske firme “Bioorganika” koju je osnovala pomenuta kompanija, u Kaknju, na lokaciji izgradnje (Modrinje, prostor uz regionalnu cestu Kakanj-Zenica) predstaviti fabriku čija je izgradnja nedavno počela pripremnim iskopnim radovima. Fabrika će vršiti toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda sa ciljem proizvodnje animalnih proteina, te životinjske i tehničke masti.

Radi se o investiciji firme "Agroproteinka" Zagreb koja je u Kaknju osnovala firmu “Bioorganika” radi realizacije investicije ukupne vrijednosti od oko 20 miliona KM. Uz višemilionska ulaganja na području Kaknja ova investicija će rezultirati i značajnim brojem novih radnih mjesta.

Izgradnja ove fabrike rezultat je povoljnog poslovnog ambijenta kojeg je kreirala Općina Kakanj i brojnih pogodnosti koje su osigurane za investitore.

Fabriku koja se gradi predstavit će projekt-menadžer investicije Stjepan Ledić i direktor firme "Bioorganika" Ivica Grlić.

U novoj fabrici neće biti spaljivanja animalnog otpada u Kaknju, dakle nema novih opasnih dimnjaka, a rad fabrike će se zasnivati na strogom poštivanju zakonskih propisa i normativa Evropske unije koji se odnose na zaštitu okoline.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti