U KS-u i u FBiH povećan broj turista

23.07.2016. 08:57 / Izvor: Fena
U KS-u i u FBiH povećan broj turista

 Sarajevo je praktično dolaskom prvih lijepih dana izuzetno interesantno za turiste. Na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine može se primijetiti velika raznolikost turista.

Sarajevo je praktično dolaskom prvih lijepih dana izuzetno interesantno za turiste. Na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine može se primijetiti velika raznolikost turista.

U prvih pet mjeseci ove godine Kanton Sarajevo je posjetilo 145.216 turista, što je povećanje od 11,8 posto u odnosu na 2015. Ostvareno je 277.423 noćenja, što je povećanje od 15,3 posto u odnosu na prošlu godinu, podaci su Turističke zajednice KS-a.

I u Federaciji BiH se nastavlja trend povećanja turista. U prvih pet mjeseci ove godine Federaciju BiH je posjetilo 270.600 turista, što je povećanje od 11,5 posto. Ostvareno je 503.868 noćenja, što je 11 posto više nego u prvih pet mjeseci protekle godine.

Najviše turista ima iz Turske, Hrvatske, Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Njemačke, Italije, Kine i Austrije, kazala je u izjavi za Fenu glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

Sarajevo se priprema i za Sarajevo Film Festival koji će biti održan od 12. do 20. augusta, kada se očekuje također veći broj turista u glavnom gradu BiH.

Hadžiefendić-Mešić je ocijenila da je "i ova 2016. godina uspješna turistički, poslije 2015. kada je BiH Svjetska turistička organizacija svrstala među 10 zemalja s najvećim porastom broja turista".

"Prvi put imamo u značajnijem broju organiziranu grupu kineskih turista. Nadamo da će se nastaviti ovaj trend i nekoliko velikih kineskih tour operatora su kontaktirali turistička udruženja BiH, tražeći dodatne informacije o turističkoj ponudi BiH sa željom da BiH uvrste u evropsku turu koju nude svojim klijentima", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Naglasila je da "turiste uobičajeno zanima uža gradska jezgra, Baščaršija, vjerski objekti - Begova džamija, Stara pravoslavna crkva, Jevrejski hram, Katedrala".

"Turiste interesuje postavka Muzeja Grada u Bezistanu, te vrlo interesantne postavke u Zemaljskom muzeju i Historijskom muzeju BiH.  Atraktivna je i galerija Art depoa. Za turiste su interesantni i objekti na obodu grada Žuta tabija, Alifakovac, Jevrejsko groblje. Veliki broj turista odlazi na mezarje Kovače. Jedno od posjećenijih mjesta u Sarajevu je Sarajevski ratni tunel te Vrelo Bosne", kazala je.

Ističe da "turisti koji provede više vremena u Sarajevu posjete i Igman, Bjelašnicu, Trebević, vodopad Skakavac, a za one koji imaju malo više potrebe za adrenalinom tu je jedna putničko - pješačka tura do Lukomira, i izlet na Bijambare".

Turisti osim Sarajeva posjećuju i druge gradove.  

"Ono što je trend u Federaciji BiH su Sarajevo, Jajce, Travnik, Mostar, vodopad Kravice, Neum, Međugorje, Tuzla sa svojim slanim jezerom, Bihać, te Una za sve ljubitelje sportova na vodi od raftinga do kupanja i uživanju na obalama ove predivne rijeke", kazala je Feni Hadžiefendić-Mešić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti