U NSRS oštra rasprava o (ne) plaćanju koncesionih naknada

15.02.2017. 08:15 / Izvor: Fena
U NSRS oštra rasprava o (ne) plaćanju koncesionih naknada

Vlada RS-a dala je saglasnost na pravilnik o visini koncesione naknade, a kako bi se izjednačili svi subjekti koji se bave proizvodnjom električne enrgije.

U Republici Srpskoj se vrši eksploatacija mineralnih sirovina bez ugovora o koncesiji, ustvrdio je danas poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini RS-a Adam Šukalo.

Kaže i da se na ugovore o koncesiji čeka decenijama.

Tokom rasprave u entitetskom parlamentu o Nacrtu zakona o rudarstvu u RS-u, Šukalo je ustvrdio da Rudnik i termoelektrana Stanari – EFT ne plaća koncesionu naknadu na ugalj.

"Prošle godine u januaru, a zatim i u junu, dva puta je mijenjan pravilnik o visini koncesionih naknada, a isključivo zbog EFT-a. U stavu pravilnika je dodato da koncesionar koji u svom sastavu, osim rudnika ima i termoelektranu, ne plaća koncesionu naknadu na ugalj", naveo je Šukalo i dodao da su time oštećen  budžeti RS-a i općine Stanari.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić je rekao da je moguće da ima nelegalne eksploatacije u RS-u, ali da se time treba da aktivnije pozabave kontrolni organi.

Đokić tvrdi da nije tačno da EFT ne plaća koncesionu naknadu na ugalj.

Istakao je da je Vlada RS-a dala saglasnost na pravilnik o visini koncesione naknade, a kako bi se izjednačili svi subjekti koji se bave proizvodnjom električne enrgije kao što radi Termoelektrana Stanari, RiTE Gacko...

Nacrtom zakona o rudarstvu su pooštreni uslovi za obavljanje poslova u ovoj oblasti tako što uvodi obavezno posjedovanje dodatnih licenci.

Šef Kluba SNSD-a Radovan Višković je ukazao na sporni dio zakona u kojem se navodi da licencu za eksploataciju može dobiti samo ona pravna osoba koja ima ugovor o koncesiji za mineralnu sirovinu.

U parlamentu je završena raspava i o Nacrtu zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim se definira i obavezna imunizacija, a nju ne može odbiti osoba koja treba da se vakcioniše ili roditelj djeteta, osim kada je riječ o postojanju medicinske kontraindikacije.

Poslanica SDS-a Simuna Žakula je dodala da se u RS-u i dalje vodi polemika da li bi vakcinacija trebalo da bude obavezna.

Ministar zdravlja Dragan Bogdanić je dodao da je imunizacija osjetljivo pitanje, a da je problem što je RS malo tržište za velike kompanije i teško je doći do kvalitetnih vakcina.

"Imamo lobije za i protiv vakcinacije, ali smatram da je to zakonska obaveza i da to treba preciznije definirati", rekao je Bogdanić.

U parlamentu RS-a danas je završena i rasprava o Nacrtu zakona o Nacionalnom parku "Drina".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti