U razvoju malih i srednjih preduzeća je šansa za BiH

09.06.2017. 07:39 / Izvor: Akta.ba
U razvoju malih i srednjih preduzeća je šansa za BiH

Specijalni savjetnik Schausberger se interesovao i za projekte koje realizuje Vlada Kantona Sarajevo.

Specijalni savjetnik komesara Johannesa Hahna za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Franz Schausberger razgovarao je jučer sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem o aktivnostima koje je Kanton Sarajevo do sada poduzeo u procesu pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

"Opredijeljeni smo za ulazak u Evropsku uniju i NATO jer za nas ne postoji druga opcija. Kanton Sarajevo je formalno i suštinski uključen u sve aktivnosti koje se od nas traže na tom dijelu evropskog puta", istakao je premijer Konaković.

Ovom prilikom, upoznao je svog gosta i sa činjenicom kako je obrazovanje u isključivoj nadležnosti Kantona, kao i veći dio zdravstvenog sektora, zbog čega mehanizam koordinacije sa Evropskom unijom u ovim procesima nije moguć bez učešća svih kantona.

Specijalni savjetnik Schausberger se interesovao i za projekte koje realizuje Vlada Kantona Sarajevo, a tiču se razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i zapošljavanja mladih ljudi.

"Usvojili smo Zakon o malim i srednjim preduzećima, te zajedno sa svjetskom bankom realizirali projekt kojim smo pojednostavili administrativne procedure, umanjili cijene taksi te omogućili pružanje boljih usluga investitorima", pojasnio je premijer Konaković, te konkretno naveo pokretanje kreditno garantnog fonda kojim Vlada KS pomaže pokretanje malih i srednjih preduzeća kroz značajno regresiranje kamatnih stopa na uzeta sredstva. Upravo u razvoju ovih preduzeća postoji najveća prilika za ukupni napredak BiH.

Naveo je da je Kanton Sarajevo usvojio i inovirani Zakon o prostornom uređenju te donio niz programa zapošljavanja nezaposlenih osoba sa akcentom na mlade ljude s ciljem sticanja njihovog prvog radnog iskustva.

Specijalni savjetnik Schausberger pohvalio je Kanton Sarajevo na nedavnoj održanoj konferenciji u Briselu i tom prilikom ga istakao kao pozitivan primjer posebno zbog razvoja malih i srednjih preduzeća, ali i podrške koju daje zapošljavanju mladima.

"Ova Vlada ima stalne kontakte sa nekoliko poslovnih inkubatora, a među njima se ističe Networks, sa kojim je pokrenuto 27 novih startup-a  iz različitih oblasti", rekao je premijer Konaković i iskazao da su  IT sektor, turizam i drvnometalska industrija najviše utiču na razvoj Kantona i države.

Još jednom je ponovio da Kanton Sarajevo nije samo motor već i kičma svih privrednih procesa u BiH.

Specijalni savjetnik Schausberger je pozvao premijera Konakovića da 24.septembra prisustvuje  konferenciji Glavne Skupštine koju organizuje Institut regija Evrope, u austrijskom Salzburgu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti