U Sarajevu počeo 8. kongres dijaspore Bosne i Hercegovine

03.06.2016. 16:04 / Izvor: Akta.ba
U Sarajevu počeo 8. kongres dijaspore Bosne i Hercegovine

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine jedan je od najorganizovanijih oblika dijaspore koji čini 17 članca država.

U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, u Sarajevu se od 3. do 5. juna održava 8. kongres dijaspore Bosne i Hercegovine. Najveći skup bosanskohercegovačkih državljana koji žive izvan granica svoje domovine bit će održan u Zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine a pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Hasan Šehović predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine za Akta.ba kaže kako iako predstavlja dijasporu, njegovo djelovanje i djelovanje saveza je usko vezano za BiH.

"Ovo je četvrti put da kongres organizujemo u zgradi Parlamentarne skupštine radi bliže saradnje sa državnim institucijama BiH i radi same poruke koju želimo prenijeti svima a to je da iako smo izvan granica BiH tu smo prisutni i djelujeo na teritoriji naše domovine", rekao je Šehović.

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine jedan je od najorganizovanijih oblika dijaspore koji čini 17 članca država.

Na kongres je prijavljeno preko 150 delegata iz 20 država članica saveza. Zvanični program kongresa održat će se u subotu 4. juna 2016. godine u 10 sati u zgradi Parlamentarne skupštine  - Velika sala.

Tema kongresa je "Država Bosna i Hercegovina i njena dijaspora: Zajednička budućnost".

"Zajednička budućnost kao tema kongresa jasno govori koji nam je cilj, zajedno trebamo da pravimo planove i programe koji će nas uspješno voditi ka evropskom putu", kaže Šehović.

Podteme kongresa su "Uticaj dijaspore na ekonomski razvoj BiH " i "Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana Bosne i Hercegovine u dijaspori kroz dopunske škole i kulturne aktivnosti".

"Kroz prvu podtemu kongresa nastojat ćemo izmijeniti što više mišljenja i ideja za što bolje predstavljanje i zajedničko učešće na domaćem tržištu, vidjeti koje su to olakšice ili poteškoće prilikom investiranja ili zapošljavanja te razmotriti i druge aktivnosti koje će doprinjeti boljem razvoju bh. društva kroz djelovanje dijaspore", istakao je Šehović.

Kada se govori o obrazovanju, njemu je posvećen drugi dio kongresa.

"Obrazovanje je jedan od klučnih faktora i polja djelovanja Saveza. Neophodno je usaglašavanje nastavnih programa zbog dopunskih škola u dijaspori, štampanje i izdavanje školskih udžbenika su isto tema o kojoj ćemo razgovarati . Neophodna je podrška države u cilju usmjeravanja nastavnika koji na volonterskoj bazi drže predavanja, da se kroz zajednički projekat sa Evropskom unijom regulišu takve aktivnosti", dodao je Šehović.

Prema njegovim riječima, na okruglim stolovima će biti i uspješni privrednici - povratnici u BiH, koji su ranije živjeli u dijaspori, zatim predstavnici Centralne banke BiH i drugih institucija. Izrazio je očekivanje da će biti napravljena zvanična strategija o iseljeništvu BiH.

Na Kongresu će biti održan i Izbor za novog predsjednika Saveza dijaspore Bosne i Hercegovine kao i novih članova GO.

U radu Kongresa učestvovat će predstavnici svih članica SSDBiH, kao i ugledna imena iz javnog života bh. dijaspore. Kongresu će također prisustvovati brojni zvaničnici, predstavnici državnih organa BiH, dužnosnici OHR-a, akreditirani ambasadori u Bosni i Hercegovini i članovi nevladinih organizacija, navode iz Udrženja.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti