U Zenici projekt upisa prava vlasništva u zgradama

21.02.2017. 07:57 / Izvor: Fena
U Zenici projekt upisa prava vlasništva u zgradama

Građani u slučaju da na vratima etažne jedinice zateknu pismeni poziv za uključivanje u proces evidentiranja, obavezni su da poštuju rokove navedene u tom pozivu.

Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenica uključena je u projekt ažuriranja podataka katastra i zemljišnih knjiga o nekretninama na području Federacije Bosne i Hercegovine. Ovim projektom će se izvršiti upis prava vlasništva u zgradama kolektivnog stanovanja izgrađenim prije 1992. godine, i građani trebaju da se uključe u proces evidentiranja navedenih etažnih jedinica u svrhu njihovog upisa u katastar i zemljišne knjige.

Upis će vršiti ovlaštene osobe kompanije Geodet Sarajevo, a građani u slučaju da na vratima etažne jedinice zateknu pismeni poziv za uključivanje u proces evidentiranja, obavezni su da poštuju rokove navedene u tom pozivu. U ostavljenom roku etažna jedinica bit će upisana u katastar i zemljišne knjigu bez dodatnih troškova, a u slučaju potrebe za ispravkom podataka troškove ispravka snosit ćete dodatno građani.

"Upis etažne jedinice u katastar i zemljišne knjige pretpostavka je za upis prava vlasništva u zemljišne knjige Općinskog suda u Zenici, što će se moći ostvariti u postupku uspostave zemljišne knjige koji će uslijediti po završetku aktivnosti na evidentiranju etažnih jedinica. Upisom prava vlasništva u zemljišne knjige postižete se sigurnost svoga vlasništva", napominje se u saopćenju Gradske uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti