Udruženje poslodavaca: Bh. vlasti su nekome majka, a nekome maćeha

18.09.2017. 14:03 / Izvor: Akta.ba
Udruženje poslodavaca: Bh. vlasti su nekome majka, a nekome maćeha

Udruženje poslodavaca FBiH upozorava da Vlada FBiH novcem privatnih kompanija finansira nerad uprava pojedinih javnih preduzeća.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine upozorava na neravnopravan tretman javnih i privatnih preduzeća od strane institucija vlasti u BiH i FBiH, a na štetu privatnih kompanija i poslodavaca.

Godinama smo svjesni lošeg rukovođenja i upravljanja u dijelu preduzeća u državnom i većinski državnom vlasništvu, koje rezultira milionskim dugovanjima za poreze i doprinose, pri čemu nema adekvatnih sankcija za bivše i sadašnje članove menadžmenta i upravljačkih struktura u tim preduzećima. Ukoliko pak privatne kompanije kasne ili ne uplaćuju poreze i doprinose, to redovno vodi inspekcijskom nadzoru, plaćanju zateznih kamata na dugovanja, često stečaju i sudskom procesu protiv vlasnika/menadžera firme.

Umjesto domaćinskog upravljanja u najboljem interesu preduzeća, vlasnika (entiteta, kantona i lokalnih samouprava) uposlenika, bivše i sadašnje menadžerske i upravljačke strukture u pojedinim javnim preduzećima, neznanjem i nehtijenjem doveli su ih u milionska dugovanja prema budžetima kantona i FBiH, a uposlenike na rub prosjačkog štapa, bez mogućnosti liječenja (zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje) i penzioniranja nakon što se steknu uslovi koji se odnose na godine staža i starosti (zbog neuplaćenih doprinosa za PIO/MIO).

"Svjedoci smo da je nedavno Vlada FBiH ponovila je Javni poziv za kandidovanje programa utroška preostalih sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta FBiH za 2017. godinu u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i indstije 'tekući transferi i drugi tekući rashodi – subvencije javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika'.  Za ovu svrhu Vlada FBiH je u Budžetu za 2017. godinu izdvojila ukupno 1,5 miliona KM.  Tako se novcem uzetim od poreznih obveznika, najčešće privatnih kompanija iz realnog sektora, kupuje socijalni mir, plaća nerad i nemar menadžera i upravljačkih struktura u takvim preduzećima, u kojima već odavno vlada nepisano pravilo imenovanja na rukovodeće pozicije 'podobnih, a ne sposobnih'", navodi se u saopćenju Udruženja poslodavaca.

Također, dodaju iz Udruženja, svjedoci smo da umjesto najavljenog "poboljšanja poslovnog ambijenta i snižavanja cijene rada" na koje se Vlada FBIH obavezala Reformskom agendom, u protekle dvije i po godine kontinuirano predlaže zakone i donosi uredbe i odluke kojima se dodatno povećavaju troškovi proizvodnje, cijena rada i smanjuje konkurentnost privrede FBiH.

"Još jednom podsjećamo da na spisku najvećih dužnika  za poreze, doprinose, naknade i druge takse kojeg je objavila Porezna uprava Federacije BiH krajem juna ove godine, među prvih 10 kompanija koje budžetu FBiH duguju stotine miliona KM nema niti jedne privatne kompanije, a dug javnih kompanija po ovom osnovu je iz dana u dan sve veći", ističu poslodavci.

Umjesto kupovine socijalnog mira (i glasova na izborima) novcem poreznih obveznika, UPFBiH traži da se sistemski riješi pitanje dugovanja javnih preduzeća, omogući ravnopravan tretman državnih i privatnih preduzeća pri naplati poreza i doprinosa, provođenju kontrolnih mjera inspekcijskog i drugog nadzora, primjena Zakona o stečaju  i slično. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti