UKCS dobio najmoderniju ORL i maksilofacijalnu kliniku

31.08.2015. 13:06 / Izvor: Fena

Presijecanjem vrpce danas su zvanično otvorene 14. i 15. etaža Centralnog medicinskog bloka (CMB) Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS).

Presijecanjem vrpce danas su zvanično otvorene 14. i 15. etaža Centralnog medicinskog bloka (CMB) Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS).

Na tim etažama bit će smještene Klinika za bolesti uha, grla i nosa (ORL) i Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju čime će znatno biti poboljšana kvaliteta usluga pacijentima te olakšan rad ljekara i medicinskog osoblja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović na otvaranju je istaknuo visoki nivo usluga u toj zdravstvenoj ustanovi i stručnost kadra, ali i potrebu veće podrške institucija države da bi ustanove te vrste nesmetano i funkcionirale.

"Kvalitetna oprema i stručan kadar standard je koji ste postavili i morate ga pratiti. Siguran sam da će Ministarstvo zdravlja i Federalna vlada ubrzo učiniti iskorak za sve kliničke bolničke centre u Federaciji BiH da bi ih oslobodili svih onih tereta što su ih imali u posljednjih desetak godina. Kao korisnici malo smo osjećali te probleme, a dostignuti nivo čini da rijetko imamo potrebu izvan BiH tražiti usluge da bismo zaštitili zdravlje",  kazao je.

Istaknuo je pomoć Saudijskog fonda za razvoj koji, uz ovaj, prati još niz drugih projekata te izrazio nadu da će tako i nastaviti.

Generalni direktor UKCS-a Rusmir Mesihović precizirao je da na 14. i 15. etaži ima 48 kreveta, četiri kreveta postintenzivne njege i četiri apartmana, koji su namijenjeni za potrebe pacijenata tih dviju klinika.

Podsjetio je da je UKCS od 2013. godine federalna ustanova te da je Federacija u više navrata bila garant za kredite iz kojih je finansirana izgradnja dijela UKCS-a ali i drugih kliničkih centara u Federaciji BiH, a zahvalnost je upućena i Saudijskom fondu za razvoj.

Najavio je i uvođenje standarda "Zlatni sat", u punom kapacitetu, kojim će pacijent sa srčanim infarktom, u okviru jednog sata od uspostavljanja dijagnoze, biti opserviran i tretiran na Klinici za kardiologiju UKCS-a, te će mu biti obavljeni svi bitni pregledi.

Svečanom otvorenju 14. i 15. etaže Centralnog medicinskog bloka UKCS-a prisustvovali su zvaničnici raznih nivoa vlasti, a prikazan je i kratki film o historiji UKCS-a.

Dosad je završeno oko 50 posto radova Centralnog medicinskoga bloka, a za kraj radova kojim bi se objekt u potpunosti stavio u funkciju potrebno je do 30 miliona KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti