Unapređenje ekoloških standarda i prosperiteta u Bosni i Hercegovini

22.02.2016. 10:06 / Izvor: Akta.ba

Poslovni sistem RMK je u okviru svojih ekoloških aktivnosti objavio knjigu sa okruglog stola sajma ZEPS.

Početkom februara 2016. Poslovni sistem RMK je u okviru svojih ekoloških aktivnosti objavio knjigu sa okruglog stola sajma ZEPS održanog u periodu od 06-10.2015. pod nazivom Unapređenje ekoloških standarda i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

Projekat je realizovan sa učesnicima okruglog stola: Cementara iz Kaknja i Lukavca, koje su predstavile svoje projekte uvođenja alternativnih goriva, IBIS-a iz Zavidovića na temu tretmana otpadnih voda i anaerobne razgradnje organskog otpada, Ekopak-a operater amabalažnog otpada, ZEOS eko sistem-a operater električnog i elektronskog otpada I Metalurškog instituta iz Zenice sa projektom Centar za monitoring okoliša sa laboratorijom za kalibraciju uređaja za mjerenje emisije polutanata i mjerenje kvalitete vazduha.

Pored učesnika okruglog stola u knjizi su se predstavile firme Grioss iz Gruda i Kemokop iz Tuzle, ovlašteni operateri zbrinjavanje opasnog otpada prema Bazelskoj konvenciji. Učesnici okruglog stola i oba operatera opasnog otpada su participirali u izradi ove knjige.

Knjiga je štampana u 250 primjeraka. Namjera Poslovnog sistema RMK je da se nakon uspješno održanog okruglog stola koji je dobio brojne pohvale, sa ostvarenim dostignućima i preporukama daljnih aktivnosti upozna šira javnost.

Cementara Lukavac je lider u Bosni i Hercegovini po pitanju korištenja alternativnih goriva. Aktivnosti koje se provode u saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma su pionirski koraci, koje su razvijene zemlje EU odavno usvojile i koje uspješno koriste dekadama.

Predstavnik fabrike cementa iz Lukavca gospodin Benko Fatušić, menadžer alternativnih goriva,  ovih dana je boravio u prostorijama Poslovnog sistema RMK. Preuzimajući knjige dogovorana je daljnja saradnja i preporuke koje bi trebalo realizovati tokom narednog sajma ZEPS, kako bi se postojeći nivo ekološke i energetske dobrobiti dalje unaprijedio.

To se prije svega odnosi na daljnje povećanje nivoa korištenja starih auto guma, izrađenih ulja i preporuka kako kreirati naredni sajam ZEPS da se potakne svijest o proizvodnji RDF goriva (proizvodi se od komunalnog otpada) u Bosni i Hercegovini. Trenutno se RDF za rad cementare uvozi iz Hrvatske i Slovenije.

Dosadašnja mjerenja kvaliteta dimnih plinova pri korištenju alternativnih, koja su provedena od strane serioznih certificiranih kuća iz EU govore o ispravnosti korištenja alternatih goriva. Smanjen je nivo emisije stakleničkih plinova i količina polutanata koji se emituju u radu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti