Unatoč slaboj podršci države sportisti ostvaruju izvrsne rezultate

19.08.2015. 14:30 / Izvor: Akta.ba
Unatoč slaboj podršci države sportisti ostvaruju izvrsne rezultate

Osim što su ujedinili zemlju u proslavi njihovog uspjeha uspjeli su u središte pozornosti staviti pitanje sustavnog financiranja sporta u državi koja ne mari za svoje perspektivne mlade sportiste.

Sport je najbolji promotor neke zemlje. Primjer za to je naša kadetska košarkaška reprezentacija koja je po prvi put osvojila naslov europskog prvaka i tako napravila svojevrsnu senzaciju osobito kada se zna da su u zadnji trenutak uspjeli prikupiti sredstva da bi uopće uplatili kotizaciju za sudjelovanje na ovom događaju. 

Osim što su ujedinili zemlju u proslavi njihovog uspjeha uspjeli su u središte pozornosti staviti pitanje sustavnog financiranja sporta u državi koja ne mari za svoje perspektivne mlade sportiste.

 U 2014. godini sa državne razine Košarkaški savez BiH uopće nije dobio sredstava, a država je za sport u toj godini izdvojila veoma mali iznos od oko 560.000 KM.

Osim toga upućeni zamjeraju resornom državnom ministarstvu način raspodjele sredstava budući da su ista dobili kajakaška udruženja, mažoretkinje i dr. koji bi se mogli finacirati sa nižih razina vlasti koje također imaju fondove za ove svrhe dok su savezi ostali bez novca. 

Dosadašnja praksa raspodijele novca za sport iz Ministarstva civilnih poslova BiH pokazala je da klubovi više dobivaju sredstava od saveza, što je popuno pogrešan sustav razvijanja sporta, navode sportski radnici.

Za sufinanciranje sportskih manifestacija na državnoj razini za 2015. predviđena su sredstva od 952.000 KM.

Igor Stojanović, direktor košarkaške reprezentacije BiH, smatra da je potrebno formirati održiv sustav kvalitetnog financiranja sporta kako bi postizali još bolje rezultate.  

Navodi da je suštinsko rješenje da država predvidi postotak novca iz proračuna za koji savezi mogu računati unaprijed kako bi mogli planirati svoje aktivnosti,  a ne da moraju kako kaže 'gatati' koliko će sredstava imati za tu godinu i kada će ona biti uplaćena.

Takva je praksa i u zemljama regije. " Zemlje u regiji za sport izdvajaju od 1,5 do 3 posto proračuna. To bi značilo kada se pogleda proračun BiH negdje od 12 do 18 milijuna KM. Kada bi imali upola sredstava kao oni možete zamisliti što bi sve mogli postići kada smo sa ovako malo sredstava postigli ovakve rezultate", kaže Stojanović za Akta. ba.

''Potrebno nam je da znamo da možemo računati sa određenim iznosom koji će biti predviđen u proračunu te da ne dođemo opet u situaciju da ne možemo uplatiti kotizaciju za sudjelovanje u prvenstvu'', navodi on.

Jedna dio rješenja je smatra i formiranje fondacije pri Košarkaškom savezu, na kojoj se već radi, a koja bi financirala talentirane sportiste, ne samo iz košarke nego iz drugih oblasti.

Naime, nakon uspjeha na Europskom prvenstvu u Litvaniji javio im se veliki broj kompanija i pojedinaca koji bi željeli sudjelovati u stipendiranju sportista.

Košarkaški savez je kaže za 2015.od Kantona Sarajevo dobio 120.000 KM za pripreme košarkaške repreznetacije za nastup na prvenstvu, od Elektroprivrede HZ HB , sa kojom imaju sponzorski ugovor, su dobili 20.000 KM, a kompanija FIS im je uplatila kotizaciju za nastup na europskom prvenstvu u iznosu od 20.000 KM.

Od Vijeća ministara su doblili 100.000 KM koja su im uplaćena tek 3.kolovoza/augusta 2015. dok se kotacija morala uplatiti dosta ranije.   

Navodi da je recimo Hrvatska svojoj reprezentaciji uplatitla iznos od oko dva milijuna KM, Srbija oko 1,7 milijuna KM, te da oni na ta sredstva mogu računati na početku svake godine.

Kako bi se stvari  ipak mogle krenuti naprijed pokazuje i obećanje koje su dobili od nadležnih da bi u narednim mjesecima mogao biti predložen zakon kojim će se osigurati da se za sport izdvaja nekih 3-4 milijuna sa državne razine.

I predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je najavio da će u skoroj budućnosti biti riješeni problemi vezani za financiranje sporta u BiH.

"Kritike na račun Vijeća ministara BiH prihvatam. Znamo da ta sredstva nisu dovoljna, ali dajemo obećanje da ćemo nastaviti financiranje Košarkaškog saveza BiH i ovo je podstrek da uđemo u sustavno financiranje sporta u BiH. Ova godina će se sigurno završiti s financijama Savezu koje će biti veće nego ikada prethodnih godina", kazao je Zvizdić.

Podsjetimo i na to da unatoč tome što su osvojili titulu europskog pravaka, za razliku od nogometa, ovdje ne postoji nagradni fond koji se dodjeljuje nositeljima titule. Naime, sredstva od marketinga uzima krovna organizacija FIBA i ne dijeli ga sportskim savezima. 

D.K.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti