UO PIC pozvao bh. lidere da neslaganje rješavaju kroz dijalog

08.12.2016. 07:44 / Izvor: Fena
UO PIC pozvao bh. lidere da neslaganje rješavaju kroz dijalog

UO PIC je istakao svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je da je BiH, s jedne strane, što je konstatovao i Odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), napravila pozitivne korake na putu integracija u EU, a s druge, njena funkcionalnost i stabilnost i dalje je suočena sa značajnim izazovima, što uključuje i osporavanja Dejtonskog sporazuma.

To je izjavio nakon što je Upravni odbor (UO) PIC-a danas u Sarajevu okončao dvodnevno zasjedanje, na kojem su usvojeni zaključci o aktuelnoj situaciji u BiH.

Inzko je da je napomenuo da je na sjednici UO razgovarano o referendumu koji je 25. septembra proveden u Republici Srpskoj (RS) te da je ogromna većina članova UO vidjela da je održavanje referenduma protivno odlukama Ustavnog suda BiH.

Također, UO PIC je istakao svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH i istakao punu neupitnu podršku mandatu visokog predstavnika, a osim navedenog, pozvali su vodstvo BiH da ubrza provođenje reformske agende.

Upravni odbor PIC-a primio je k znanju da je Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma o danu RS-s te pozvao na puno poštivanje relevantne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS-a.

Inzko je na pres-konferenciji istakao da je Upravni odbor PIC-a apelirao na sve bh. lidere da doprinesu političkoj stabilnosti rješavanjem neslaganja kroz dijalog, napominjući da se državne ovlasti ne smiju ugrožavati.

Oktobarski izbori, kazao je visoki predstavnik, bili su još jedno pitanje o kojem je razgovarano na sjednici, a činjenica da ni ovaj put nisu održani izbori u Mostaru shvaćeno je kao temeljni neuspjeh odgovornih stranaka da ispune demokratske standarde.

Upravni odbor PIC-a izrazio je žaljenje zbog toga i pozvao je sve stranke, a posebno Stranku demokratske akcije (SDA) i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) BiH, da postignu kompromis i omoguće biračima u Mostaru da iskoriste svoje osnovno pravo na glasanje.

U vezi Stoca, PIC ima jedinstven stav da Centralna izborna komisija treba donijeti  odluku o ponovnom održavanju izbora u Stocu bez daljnjeg odlaganja, a Inzko je dodao da se odluka o Stocu mora ispoštovati te da je od imperativnog značaja da situacija ostane mirna i da se to ne ponovi u Mostaru.

Upravni odbor PIC-a posebno je apelirao na odgovorne političke lidere u Federaciji BiH da deblokiraju rad Parlamenta FBiH, čiji domovi su od jula imali mali broj sjednica, i koji ne smiju biti taoci nepostojanja konsenzusa o određenim zakonskim prijedlozima.

"Bilo smo ohrabreni uvjeravanjem Čovića da će ti problemi biti riješeni brzo i očekujemo da vladajuće stranke koalicije u FBiH to obećanje i ispune te da se bave rješavanjem mnogih problema i prioriteta s kojima su građani suočeni", rekao je Inzko.

Naglasio je čvrsto uvjerenje UO PIC-a da svi politički, društveni i vjerski lideri u BiH trebaju unaprjeđivati međusobno razumijevanje i toleranciju i da se suzdržavaju od provođenja negativne politike i politike podjele.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Bruce Berton istakao je da su stabilna politička situacija, vladavina prava i ekonomski razvoj ključni za BiH.

Kako je rekao, BiH je potrebno liderstvo, a EU je dala sve od sebe da pruži ruku BiH, te je odluka da se Upitnik Evropske komisije dostavi BiH dobrodošla i pozitivna.

"Nakon toga je na liderima BiH da preduzmu naredni korak, a da bi to učinili, moraju se fokusirati na funkcionalnost političkog sistema i suzdržati se od retorike podjele koja može BiH vući unatrag", zaključio je Berton.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi referenduma u RS-u Inzko je istakao da rezultati referenduma nisu objavljeni već mjesec dana te da je to bio nezakonit referendum, jer nema zvaničnih rezultata.

Također je naglasio da je vladavina prava "pitanje svih pitanja" te da u BiH nema vladavine zakona, zbog čega građani odlaze u druge države da žive i rade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti