UP FBiH obilježilo 15 godina rada: Bez poslodavaca nema razvoja BiH

11.04.2017. 16:21 / Izvor: Akta.ba
UP FBiH obilježilo 15 godina rada: Bez poslodavaca nema razvoja BiH
OTVORI GALERIJU

Udruženje poslodavaca će biti iskren partner svim nivoima vlasti bez poslodavaca nema ni razvoja u BiH.

Svečanom sjednicom u Sarajevu je danas obilježeno 15 godina rada Udruženja poslodavaca Federacije BiH koje je krenulo na dug i nezivjesan put sa 40 članica.

Danas udruženje broji više od 20 hiljada članica organizovanih u više od 20 grupacija po osnovu djelatnosti i regionalne pripadnosti i postalo je reprezentativan i nezamjenjljiv predstavnik poslovne zajednice u našoj zemlji.

Predsjednik Skupštine Udruženje poslodavaca FBiH Marinko Gilja kazao je kako će ovo Udruženje biti iskren partner svim nivoima vlasti te da bez poslodavaca nema ni razvoja u BiH.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović kazao je da je udruženje u proteklom periodu afirmirano i prepoznato kao značajni društveni faktor u FBiH, ali i BiH.

"Nastavit ćemo sa provedbom programskih ciljeva, u smislu nastavka socijalnog dijaloga s Vladom FBiH i sindikatima te aktivnog učestvovanja u reformi zakonodavstva", kazao je Smailbegović, te dodao da teret reformi ne može pasti isključivo na teret privrednika i njihovih radnika.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da treba puno hrabrosti i sposobnosti da poslodavci opstanu na tržištu te da očuvaju radna mjesta.

"Vi nosite ono što je najvažnije, a to je da građani Federacije mogu zaraditi novac za egzistenciju svojih obitelji. Poslodavci su u posljednjih 15 godina, pokazali da su značajan faktor te da značajno pomažu pronalasku optimuma između parafiskalnih nameta i balansiranju izvršavanja obaveza koje predstoje pred svakom državom", naglasio je Čavara, te dodao da se nada da će godine koje slijede biti još uspješnije i da će na tom planu još bolje surađivati te da će svi zajedno stvarati politički ambijent i bolje gospodarstvo kako bi stvorili bolje uvjete za život.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je da je prije 15 godina bilo jako teško organizirati udruženje poslodavaca, ali da danas predstavljaju najveći korektiv onoga što radi Vlada FBiH.

Naglasio je kako u poslodavcima Vlada ima važnog savjetnika pri kreiranju zakonskih rješenja

U okviru obilježavanja 15. godišnjice uručene  su zahvalnice, povelje i priznanja.

Povelje su uručene: Draganu Radiću iz ILO,  Udruženju poslodavaca Crne Gore, Uniji udruženja poslodavaca RS, Uniji udruženja poslodavaca Srbije, Biznis konfederaciji Makedonije, Udruženju poslodavaca Brčko Distrikta i prof.dr. Mehmedu Jahiću, redovnom profesoru na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Zahvalnice su uručene: Senidu Gerinu, direktoru firme Ocean iz Travnika, Hamedu Šivšiću iz kompanije Rail Cargo Logistic, Branu Vujčiću, dugogodišnjem direktoru kompanije Ping d.o.o., Milenku Čolaku, šefu finansija i računovodstva u Lageru iz Posušja, Rasimu Salčinoviću, počasnom članu upravnog odbora poslodavaca ZE-DO kantona i Midhatu Terziću, dugogodišnjem direktoru Sarajevo-osiguranja.

Plakete su uručene: Predradu Čoviću, direktoru Vodoskoka, Anti Sutonu, direktoru Sutona iz Širokog Brijega, Dževadu Opardiji, direktor Servistrans d.o.o. Donji Vakuf, posthumno Josipu Vukadinu, osnivaču Infosofta iz Sarajeva, Mirsadu Tucetu koji je obnašao odgovorne funkcije u Željezari Zenica i ArcelorMittalu i Snježani Kopnuner, direktorici GS Tvornica mašina Travnik d.o.o.

Velike povelje uručene su: Tomislavu Grizelju, vlasniku kompanije Grizelj, Mladenu Pandureviću, aktuelnom direktoru Udruženja poslodavaca FBIH i Safudinu Čengiću, direktoru Centrotransa Sarajevo.

Članice Udruženje su društveno odgovorni i socijalno osjetljivi poslodavci. Stoga, Udruženje kontinuirano pomaže rad humanitarnih organizacija. Tokom ceremonije obilježavanja 15. jubileja Udruženje je doniralo po 2.000 KM dobrotvornim agencijama: Kruhu sv. Ante, Muslimanskom dobrotvornom društvu Merhamet, Srpskom humanitarnom udruženju Dobrotvor i Crvenom krstu/križu FBiH.

E. Ko.

Video: FENA

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti