Ured za veterinarstvo: BiH uskoro zemlja u kojoj nema bjesnila

21.03.2017. 13:23 / Izvor: Fena
Ured za veterinarstvo: BiH uskoro zemlja u kojoj nema bjesnila

Projekt je finansirala EU s 593,530 eura iz sredstava IPA 2012.

Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala biti proglašena zemljom u kojoj nema bjesnila, navedeno je danas na konferenciji u Sarajevu povodom okončanja dvogodišnjeg projekta podrške razvoju veterinarskog sektora u BiH.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je na predstavljanju rezultata projekta "Tehnička pomoć u koordinaciji Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u BiH - faza 3" da od 2014. u BiH nije zabilježeno bjesnilo te dodao da je u okviru projekta, a uz finansijsku podršku EU, provedeno nekoliko kampanja oralne vakcinacije lisica protiv te bolesti.

Pojasnio je da je vršena i vakcinacija malih preživara protiv bruceloze, koja se u BiH pojavila 2001., što je rezultiralo smanjenjem broja ljudi oboljelih od te bolesti sa 949 u 2008. i 2009. na 72 u 2010.

Kalaba je rekao da su u sklopu projekta sačinjeni i višegodišnji planovi za borbu protiv bjesnila i bruceloze, te da se nada nastavku podrške za te aktivnosti i u narednom periodu.

Šef Odjela za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse Delegacije EU u BiH Andrea Marco Vera kazao je da je ovaj projekt dio većeg programa kontrole i prevencije bolesti životinja koji je EU u proteklih deset godina finansirala s deset miliona eura.

Precizirao je da se to odnosilo na nabavku vakcina, tehničke opreme, saradnju između stručnjaka iz BiH i EU i tehničku podršku.

Na konferenciji je istaknuto da je iskorjenjivanje bjesnila u okolišu važno postignuće jer ukoliko ta bolest pređe na ljude ne može biti izliječena i uvijek ima fatalan ishod.

Projekt je finansirala EU s 593,530 eura iz sredstava IPA 2012.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti