Uskoro moguća elektronska registracija kompanija u RS-u

07.09.2017. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Uskoro moguća elektronska registracija kompanija u RS-u

U ovom procesu će biti potrebno uraditi izmjenu legislative koja definira ovu oblasti, prije svega Zakon o registraciji poslovnih subjekta

U RS se sada radi na drugoj fazi reforme u oblasti registracije gospodarskih subjekta sa kojom će kompanijama biti omogućeno da elektronski izvrše registraciju svoje kompanije.

Iz Agencija za informaciono društvo RS za Akta.ba su kazali da ostaje da se vidi da li će se registracija vršiti putem ID kartica ili nekim drugim naprednijim rješenjima.

U ovom procesu će biti potrebno uraditi  izmjenu legislative koja definira ovu oblasti, prije svega  Zakon o registraciji poslovnih subjekta, a zatim izraditi tehnološku strukturu putem koje će se to realizirati.

"To su stvari na kojima trenutno aktivno radimo. Nadamo se da ćemo to u roku od godinu dana uspjeti to završiti'', navodi Srđan Rajčević, direktor Agencija za informaciono društvo RS.

Što se tiče elektronskog potpisa, ključne stvari za  elektronsko poslovanje, kaže da Agencija od 2009. pruža mogućnost korištenja elektronskog potpisa, ali isključivo za organe republičke uprave, jer je to određeno Zakonom o elektronskom potpisu RS.

Podsjeća, da je Vlada RS nedavno donijela strateški  program razvoja centra za digitalno upravljenje identitetima.

To su pravci na kojima će raditi tijekom ove i sljedeće godine.

''Nadam se da ćemo do sljedeće jeseni imati uspostavljen nacionalni centar za upravljanje digitalnim identitetima tj. da će svako fizičko i pravno lice moći da dođe u posjed  kvalificiranog digitalnog certifikata, osnove elektronskog potpisa, tako da će sve poslove moći obavljati elektronskim putem'', kaže Rajčević za Akta.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti